MENU
klinika

Çfarë zbulon studimi i ri?

Antibiotikët nuk rekomandohen për dhimbjeve të dhëmbëve

27.10.2019 - 18:12

Antibiotikët nuk janë të domosdoshëm për shumicën e dhimbjeve të dhëmbëve, thotë një udhëzim i ri i Shoqatës Stomatologjike Amerikane (ADA).

Është e zakonshme që mjekët dhe dentistët të përshkruajnë antibiotikë për të lehtësuar simptomat e dhimbjes së dhëmbit dhe për të parandaluar një gjendje më serioze.

Por një përmbledhje që çoi në udhëzimin e ri arriti në përfundimin se antibiotikët nuk janë alternativa më e mirë për të rriturit me dhimbje dhëmbi.

Në vend të kësaj, ata duhet të marrin trajtim dentar dhe, nëse është e nevojshme, të përdorin lehtësues ose qetësues si acetaminophen (Tylenol) dhe ibuprofen (Motrin, Advil), sipas ADA.

“Antibiotikët, natyrisht, janë ilaçe jashtëzakonisht të rëndësishme,” tha Dr. Peter Lockhart, kryetari i panelit të ekspertëve që hartoi udhëzimin e ri. “Sidoqoftë, është thelbësore që t’i përdorim ato me mençuri, në mënyrë që ata të vazhdojnë të jenë efektivë kur absolutisht është e nevojshme.”

Lockhart është kryetar i departamentit të mjekësisë orale në Qendrën Mjekësore Carolinas – Shëndeti Atrium në zonën e metrosë Charlotte.

Antibiotikët janë krijuar për të luftuar infeksionet bakteriale, por ato nuk ndihmojnë domosdoshmërisht me dhimbjen e dhëmbit. Mund të shkaktojnë efekte anësore serioze, dhe përdorimi i tepërt i tyre ka rezultuar në baktere që janë rezistente ndaj antibiotikëve.

Udhëzimi jep shembuj kur antibiotikët mund të përshkruhen për një dhimbje dhëmbi.

“Kur trajtimi dentar nuk është në dispozicion menjëherë dhe pacienti ka shenja dhe simptoma të tilla si ethe, nyjet limfatike të fryrë ose lodhje ekstreme, mund të duhet të përshkruhen antibiotikë,” tha Lockhart në një njoftim për ADA.

“Por në shumicën e rasteve kur të rriturit kanë dhimbje dhëmbi dhe qasje në trajtimin e dhëmbëve, antibiotikët në të vërtetë mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.”

Udhëzimi i ri paraqitet në numrin e Nëntorit të Revistës së Shoqatës së Stomatologjive Amerikane.