MENU
klinika

Llojet

Biopsia e gjirit/ Si kryhet ajo?

20.10.2019 - 18:16

Nëse anomalia është një gungë e fortë, e cila ka më shumë të ngjarë të jetë kanceroze, një mostër indesh biopsohet për të kontrolluar qelizat kancerogjene.

  • Mjekët mund të bëjnë një nga disa lloje të biopsisë:

Biopsia e gjilpërave bërthamore: Një gjilpërë e gjerë, e zbrazët me një majë të veçantë përdoret për të hequr një mostër të indit të gjirit.

Biopsi e hapur (kirurgjikale): Mjekët bëjnë një prerje të vogël në lëkurën dhe indin e gjirit dhe heqin një pjesë ose një gungë të gjithë. Ky lloj i biopsisë bëhet kur një biopsi e gjilpërës nuk është e mundur (për shembull, sepse nuk ndjehet gungë). Mund të bëhet gjithashtu pas një biopsie të gjilpërës që nuk zbulon kancerin për t’u siguruar që biopsia e gjilpërës është e saktë.

Imazheria bëhet shpesh gjatë një biopsie për të ndihmuar mjekët të përcaktojnë se ku të vendosin gjilpërën e biopsisë. Përdorimi i imazhit për të udhëhequr biopsinë përmirëson saktësinë e një biopsie thelbësore të gjilpërës.

Për shembull, nëse ndihet një gungë e fortë, ultrasonografia mund të përdoret gjatë biopsisë së gjilpërës bazë për të ndihmuar mjekët të lokalizojnë indin jonormal.

Kur një anomali shihet vetëm në skanimin MRI, ajo përdoret për të udhëhequr vendosjen e gjilpërës së biopsisë.

Nëse nuk ndjehen gunga, bëhet një biopsi stereotaktike. Ndihmon mjekët të lokalizojnë me saktësi dhe heqin një mostër të indit jonormal. Për një biopsi stereotaktike, mjekët bëjnë mamografi nga dy kënde dhe i dërgojnë imazhet dy-dimensionale në një kompjuter. Kompjuteri i krahason ato dhe llogarit vendndodhjen e saktë të anomalisë në tre dimensione.

Indet biopsike janë me rreze x, dhe rrezet x krahasohen me mamografinë prebiopsi për të përcaktuar nëse është marrë një mostër e indit jonormal.

Shumica e grave nuk kanë nevojë të shtrohen në spital për këto procedura. Zakonisht, nevojitet vetëm një anestezik lokal.

Nëse sëmundja Paget e thithkës dyshohet, zakonisht bëhet një biopsi e indit të thithkës. Ndonjëherë ky kancer mund të diagnostikohet duke ekzaminuar një mostër të shkarkimit të thithkës nën mikroskop.

Një patolog ekzaminon mostrat e biopsisë nën mikroskop për të përcaktuar nëse qelizat kancerogjene janë të pranishme. Në përgjithësi, një biopsi konfirmon kancerin në vetëm disa gra me një anomali të zbuluar gjatë mamografisë.

Nëse qelizat kancerogjene zbulohen, mostra e biopsisë analizohet për të përcaktuar karakteristikat e qelizave kancerogjene, si psh:

Nëse qelizat kancerogjene kanë estrogjen apo progesteronereceptorë;

Sa receptorë HER2 janë të pranishëm;

Sa shpejt ndahen qelizat e kancerit;

Ky informacion ndihmon mjekët të vlerësojnë se sa shpejt mund të përhapet kanceri dhe cilat trajtime kanë më shumë të ngjarë të jenë efektive.

Vlerësimi pas diagnostikimit të kancerit;

Pasi të diagnostikohet kanceri, mjekët zakonisht këshillohen me një ekip specialistësh të kancerit (onkologë), duke përfshirë kirurgë, specialistë të trajtimit të ilaçeve nga kanceri dhe radiologë (të quajtur një dërrasë tumori), për të përcaktuar se cilat teste duhet të bëhen dhe të planifikojnë trajtimin.

  • Testet mund të përfshijnë:

TESTI I LAB;

Ikona e Testeve të Shprehjes së Gjeneve të Multiparametrit të Kancerit të Gjirit;

Një radiografi në gjoks për të përcaktuar nëse kanceri është përhapur;

Testet e gjakut, duke përfshirë një numërim të plotë të qelizave të gjakut (CBC), testet e funksionit të mëlçisë dhe matjen e kalciumit, gjithashtu për të përcaktuar nëse kanceri është përhapur;

Në gratë me faktorë rreziku për gjenet BRCA, analiza e gjakut ose pështymës për të kontrolluar këto gjene;

Ndonjëherë skanimi i kockave (imazhi i kockave në të gjithë trupin), tomografia e llogaritur (CT) e barkut dhe kraharorit, dhe rezonanc MRI;

Kur diagnostikohet kanceri, i caktohet një fazë, bazuar në atë se sa është i avancuar. Faza ndihmon mjekët të përcaktojnë trajtimin më të përshtatshëm dhe parashikimin. Fazat e kancerit të gjirit mund të përshkruhen përgjithësisht si jo invasive ose invazive.

Fazat mund të përshkruhen në detaje bazuar në sa vijon:

Sa i gjerë është tumori (T);

Nëse është përhapur në nyjet limfatike aty pranë dhe nëse po, sa (N);

Nëse është përhapur (metastizuar) në vendet e largëta në trup (M);

Ky përshkrim quhet sistemi TNM. Cdo fazë dhe nënstacion përcaktohet nga një numër (0 deri në IV) dhe një shkronjë (A -C) bazuar në karakteristikat e tij TNM.

Kur diagnostikohet kanceri, mjeku diskuton me të fazën e kancerit dhe shpjegon se çfarë do të ndodhë gjatë trajtimit dhe si pritet të jetë rezultati.