MENU
klinika

Duhet t'i dini patjetër!

Cilat janë fazat e kancerit të gjirit dhe mënyrat e trajtimit?

09.10.2019 - 17:32

Faza e kancerit të gjirit përshkruan se sa larg është kanceri.

Fazat numërohen nga 0 deri në 4 dhe u jepet një shkronjë nga A deri në C.

Sa më i ulët të jetë numri dhe shkronja e kancerit, aq më shumë mundësi të ka për të mbijetuar.

Për të kuptuar fazën, mjekët konsiderojnë:

Madhësinë e kancerit;

Nëse është përhapur në zonat e afërta, siç është sqetulla;

Nëse kanceri është përhapur në pjesë të largëta të trupit, siç janë mushkëritë ose kockat;

  • Si e trajtojnë mjekët kancerin e gjirit?

Mjekët trajtojnë kancerin e gjirit bazuar në llojin , përhapjen dhe sa larg është.

Ekzistojnë disa lloje të trajtimit për kancerin e gjirit. Ju dhe mjeku do të vendosni se cilat lloje të trajtimit do të bëni.

Kirurgji;

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të operacionit për kancerin e gjirit:

Kirurgjia për ruajtjen e gjirit heq vetëm kancerin dhe lë pjesën tjetër të gjirit;

Mastektomia heq të gjithë gjoksin dhe nganjëherë nyjet limfatike në sqetull;

Disa mastektomitë lënë pas disa lëkura të gjirit ose thithën . Kjo e bën më të lehtë kryerjen e operacionit për rindërtimin e gjirit.

Humbja e një ose të gjithë gjirit mund të jetë shumë shqetësuese. Por gjëja më e rëndësishme është të hiqni të gjithë kancerin, në vend që të lini pas inde që mund të përmbajnë kancer.

Nëse ka nevojë për të hequr një gji, mund të jeni në gjendje të bëni operacionin e rindërtimit në të njëjtën kohë ose më vonë.

  • Ekzistojnë 2 lloje të operacionit të rindërtimit të gjirit:

Mjekët mund të futin një implant të bërë nga silikoni;

Mjekët mund të rindërtojnë gjoksin duke përdorur inde nga pjesë të tjera të trupit, të tilla si barku, shpina ose ijet;

Terapia e rrezatimit;

Terapia me rrezatim përdor rrezatimin nga një makinë për të tkurrur tumoret dhe shkatërruar qelizat kancerogjene;

Mjekët shpesh japin terapi rrezatimi pas operacionit për të zvogëluar mundësinë e rikthimit të kancerit;

Nëse kanceri kthehet në zonën e gjirit pas operacionit, mund të bëni më shumë terapi rrezatimi;

Terapia me rrezatim mund ta bëjë lëkurën të kuqe dhe të zverdhur, dhe ju mund të ndjeheni lodhje në të gjithë trupin;

kolana e librave

  • Kimioterapia

Kimioterapia përdor ilaçin për të shkatërruar qelizat kancerogjene;

Mjekët shpesh japin kimioterapi përpara operacionit për të zvogëluar kancerin dhe për ta bërë më të lehtë largimin e tij plotësisht;

Gjithashtu mund të bëhet kimioterapi pas operacionit ose nëse kanceri është përhapur;

Ilaçet me kimioterapi mund të bëjnë që të humbin flokët, të ndjeheni të sëmurë në stomakun ose të ndjeheni të lodhur në të gjithë trupin;

Mund të keni probleme për të mbetur shtatzënë ose të ndërpritet cikli menstrual;

Ilaçet bllokuese të hormoneve;

Disa qeliza të kancerit të gjirit stimulohen të rriten nga estrogjeni dhe progesteroni, të cilat janë hormone natyrale të femrës;

Ilaçet bllokuese të hormoneve bllokojnë këto hormone në mënyrë që ato të mos bëjnë që tumori të rritet;

Tamoxifen është një ilaç i zakonshëm që jepet për të bllokuar hormonin estrogjen;

Mjekët ndonjëherë përdorin ilaç bllokues të hormoneve më shumë sesa kimioterapi;

Pas trajtimit të kancerit të gjirit;

Do të konsultoheni rregullisht me mjekun. Në këto vizita, mjekët do të kontrollojnë gjinjtë, qafën dhe sqetullat për të parë nëse kanceri është rikthyer.

Kushtojini vëmendje sesi duken dhe si i ndjeni gjinjtë dhe tregoni mjekut nëse vëreni ndonjë ndryshim ose keni ndonjë nga këto simptoma:

Dhimbje;

Humbja e peshës ose mos të ndjeheni të uritur;

Ndryshimet në menstruacione;

Gjakderdhje nga që nuk është pjesë e menstruacioneve;

Vizion i paqartë;

Çdo simptomë tjetër që duket e pazakontë ose nuk largohet;

Nëse keni vështirësi pas trajtimit, konsideroni të bashkoheni në një grup mbështetës ose të bisedoni me një psikolog.

  • Po sikur trajtimi të mos funksionojë?

Nëse keni kancer shumë të rëndë të gjirit, mund të zgjidhni të përqendroheni në ndjenjën më të mirë dhe të përpiqeni të jetoni më gjatë. Mjekët mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave.

Një psikolog mund t’ju ndihmojë të përballoni emocionet.