MENU
klinika

Çfarë duhet të dini?

Cilat janë pyetjet e zakonshme gjatë një vizite gjinekologjike?

10.10.2019 - 11:22

Për kujdesin gjinekologjik, një grua duhet të zgjedhë një mjek me të cilin mund të diskutojë me lehtësi tema të ndjeshme, siç janë mardhëniet, kontrolli i lindjes, shtatzënia dhe problemet që lidhen me menopauzën.

Një vlerësim gjinekologjik përfshin historinë gjinekologjike dhe ekzaminimin gjinekologjik.

Për historinë gjinekologjike, mjekët pyesin për problemin që shkakton vizita, periudhat menstruale të kaluara dhe ato të tanishme, shtatzënitë e kaluara, aktivitetet seksuale dhe simptomat gjinekologjike, çrregullimet dhe trajtimet që ka pasur gruaja në të kaluarën.

  • Pyetjet në lidhje me periudhat menstruale përfshijnë:

Sa vjeç ishte gruaja kur filloi ciki menstrual (menarche);

Sa shpesh ca cikle të rregullta dhe të gjata menstruale;

Sa është gjakderdhja e rëndë menstruale;

Kur filloi dhe mbaroi cikli i fundit;

kancer gjinekologjik-konica.al
kancer gjinekologjik-konica.al

Nëse gruaja ka simptoma (të tilla si dhimbje, dhimbje koke ose jashtëqitje të lirshme) gjatë periudhave menstruale;

Nëse gruaja ka ose ka pasur gjakderdhje anormale – shumë, shumë pak, ose midis periudhave menstruale;

  • Pyetjet në lidhje me shtatzënitë e kaluara përfshijnë:

Sa shtatzëni ka pasur një grua;

Cilat ishin datat e atyre shtatzanive;

Si përfunduan ato shtatëzani (të tilla si në një lindje e vdekur ose një abort);

Nëse kanë ndodhur komplikime (të tilla si gjakderdhja, presioni i lartë i gjakut, nauze, ose të vjella);

Mjeku zakonisht pyet për të vlerësuar rrezikun e infeksioneve gjinekologjike, dëmtimet dhe shtatzëninë dhe për të përcaktuar nëse një grua ka ndonjë problem gjinekologjik. Një grua pyetet nëse përdor ose dëshiron të përdorë kontrollin e lindjes dhe nëse është e interesuar për këshillim ose informacion tjetër.

Mjeku pyet nëse gruaja ka dhimbje gjatë ose në mes të ciklit menstrual (që mund të tregojë se dhimbja përkon me ovulacionin), ose në rrethana të tjera. Nëse ajo ka dhimbje, ajo pyetet se sa e fortë është dhimbja dhe çfarë siguron lehtësim.

Mjeku gjithashtu pyet për problemet e gjirit, të tilla si dhimbja, gunga, zonat e butësisë ose skuqjes dhe shkarkimi nga thithkat. Gruaja pyetet nëse i shqyrton gjinjtë, sa shpesh dhe nëse ka nevojë për ndonjë udhëzim në teknikën e ekzaminimit të gjirit.Cilat janë pyetjet më të zakonshme gjatë një vizite gjinekologjike?

kancer gjinekologjik-konica.al
kancer gjinekologjik-konica.al

Mjeku rishikon historinë për çrregullime gjinekologjike të kaluara dhe zakonisht merr një histori të përgjithshme mjekësore dhe kirurgjikale që përfshin problemet e mëparshme shëndetësore.

Mjeku shqyrton të gjitha ilaçet që një grua po merr, përfshirë ilaçet me recetë dhe pa recetë, duhanin dhe alkoolin, sepse shumë prej tyre ndikojnë në funksionin gjinekologjik.

Gruaja pyetet për abuzim mendor, fizik ose seksual – nëse ajo ose anëtarët e tjerë të familjes së saj janë abuzuar .

Disa pyetje në lidhje me urinimin janë bërë për të zbuluar nëse gruaja ka një infeksion të traktit urinar ose ka probleme me rrjedhjen e urinës (mosmbajtje).