MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Ç’kërkon Macron të arrijë me Rusinë?

03.10.2019 - 13:20

Presidenti francez Emmanuel Macron është një nga ata liderët që dëshiron të ndryshojë historinë. Ai ka siguruar poste për kandidatët e tij të preferuar në krye të Komisionit Evropian dhe Bankës Qendrore Evropiane, dhe tani është duke u përpjekur të përmirësojë marrëdhëniet e Evropës me Rusinë.

Zyrtarët francezë po krahasojnë strategjinë e Rusisë së Macron me hapjen e Kinës së Presidentit amerikan Richard Nixon në 1972. Por në vend që ta mashtrojë Kinën në mënyrë që të përmbajë Sovjetikët, Macron dëshiron të “lehtësojë dhe sqarojë marrëdhëniet e Evropës me Rusinë” në mënyrë që të parandalojë Rusinë të mos merret me Kinën. Duke vepruar kështu, ai shpreson të sigurojë kontrollin e Evropës mbi të ardhmen e vet.

Tani, në vend që të fillojnë me një axhendë nga lart-poshtë, ata po përpiqen të ndërtojnë sigurinë evropiane nga poshtë-lart.

‘Udhërrëfyesi’ francez përqendrohet në pesë fusha kryesore: çarmatimin, dialogun e sigurisë, menaxhimin e krizave, vlerat dhe projektet e përbashkëta.

Në fund të gushtit, Macron mbajti një fjalim duke përshkruar vizionin e tij për një sistem të “qarqeve koncentrike” që përfshin shkallë të ndryshme të integrimit evropian dhe evazian. Një aranzhim i tillë do të duhet të sigurojë kufijtë e NATO-s dhe vendeve të BE-së, të lejojë një marrëdhënie më produktive me Bashkimin Ekonomik Euroaziatik të udhëhequr nga Rusia, dhe të ofrojë mënyra për të menaxhuar konfliktet rajonale, jo vetëm ato në Ukrainë.

Ashtu si vetë Macron, presidenti i zgjedhur së fundmi i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, krijoi një parti politike pa asgjë dhe erdhi në pushtet me premtimin për largimin e një regjimi të huaj. Për më tepër, Zelensky e ka bërë zgjidhjen e situatës së sigurisë së Ukrainës një përparësi kryesore.

Macron beson se gravitacioni i Rusisë drejt Kinës është të paktën pjesërisht rezultat i keqmenaxhimit perëndimor.

Ai nuk është naiv për agresionin territorial të Kremlinit dhe ndërhyrjen në zgjedhje.

Shqetësimi më i madh i Macron është vetë Evropa. Sipas mendimit të Macron, rivlerësimi i marrëdhënieve të Evropës me Rusinë është hapi i parë drejt sigurimit të sovranitetit evropian.

“Çfarë do të ndodhte me unitetin evropian,” zyrtarët francezë pyesin, “nëse Moska bën një lëvizje në Ukrainë ose Siri dhe disa vende anëtare vendosin të bllokojnë rinovimin e sanksioneve?” Me shumë mundësi, kjo do të parashikonte fundin e politikës së BE-së për Rusinë.

Megjithatë, nisma e Macron shtron shumë pyetje.

Nëse Putini ka ndonjë interes për zgjidhjen e konfliktit në Ukrainë mbetet për tu parë.

Por pyetjet më të mëdha janë në frontin evropian. Shumë vende të Evropës Qendrore dhe Lindore shqetësohen se do të jenë qytetarë të klasit të dytë në kuadrin e “qarqeve koncentrike” të Macron. “Të tjerë kanë frikë se Macron do ta shesë Ukrainën duke e detyruar atë të zgjidhë konfliktin në kushtet e Rusisë.

Zyrtarët francezë theksuan se Nixon nuk u këshillua me aleatët e SHBA-së përpara se të fillonte misionin e tij në Kinë. Por besueshmëria e Nixon ishte e padiskutueshme, ndërsa Franca shikohet me dyshim nga disa në Evropën Qendrore dhe Lindore.

Nëse Macron do të ketë sukses, ai do të duhet të dëshmojë se është i përkushtuar ndaj sovranitetit dhe sigurisë jo vetëm të Evropës Qendrore dhe Lindore, por edhe të vendeve ish-Sovjetike si Ukraina, Gjeorgjia dhe Moldavia.

Mbi të gjitha, nisma e Macron duhet të krijojë një platformë të besueshme për një qasje të përbashkët ndaj sigurisë. Nëse shihet se favorizon disa vende mbi të tjerët, ajo dhe autori i saj do të përfundojnë në menu, jo në librat e historisë.

Mark Leonard është Drejtor i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Disa çështje ende të pambyllura

Çfarë e pengon marrëdhënien Francë-Rusi?

Në prag të samitit të G7

Çfarë pritet nga takimi Macron-Putin?