MENU
klinika

Studimi më i ri

Dezinfektantët, rrezik për sëmundje të mushkërive?

20.10.2019 - 15:48

Infermieret që përpiqen të parandalojnë infeksionin e pacientëve në spital mund të jenë duke rrezikuar zhvillimin e sëmundjes kronike të mushkërive, paralajmëron një studim i ri.

Pastruesit dhe dezinfektuesit e përdorur për sterilizimin e pajisjeve mjekësore dhe larjen e sipërfaqeve spitalore duket se rritin shanset e infermierëve për zhvillimin e sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD), sipas gjetjeve të publikuara në internet në 18 tetor në JAMA Network Open.

Studimi tregon se shëndeti i infermierëve mund të kërcënohet nga ekspozimi në vendin e punës ndaj këtyre kimikateve, tha Dr. Wayne Tsuang, pulmonolog i Klinikës Cleveland.

“Pajisjet duhet të pastrohen për kujdes të mirë, por në të njëjtën kohë duhet të sigurohemi që punonjësit e kujdesit shëndetësor të mbrohen”, tha ai, duke komentuar gjetjet.

Për studimin e ri, studiuesit hodhën të dhëna nga një studim i vazhdueshëm i më shumë se 116,000 infermiereve të regjistruara femra në 14 shtete që datojnë që nga viti 1989.

Ky studim i ri u përqëndrua tek gratë që ishin akoma infermiere dhe nuk kishin sëmundje të mushkërive në vitin 2009. Studiuesit pastaj gjurmuan historinë e vendit të tyre të punës dhe shëndetin e mushkërive nga 2009 deri në 2015, duke përdorur pyetësorë që infermierët plotësonin çdo vit.

Njerëzit me COPD gradualisht humbasin aftësinë e tyre për të marrë frymë mirë. Pirja e duhanit është shkaku kryesor, por COPD gjithashtu mund të shkaktohet nga ekspozimi i rregullt i vendit të punës ndaj irrituesve të mushkërive, si pluhuri dhe tymi kimik.

Autorja kryesore e studimit, Orianne Dumas tha, “Ne zbuluam se ekspozimi ndaj disa kimikateve ishte i lidhur me rritjen e rrezikut të zhvillimit të COPD midis infermierëve”.

Dumas është një studiuese në një institut shkencor publik i operuar nga Ministritë Franceze të Shëndetësisë dhe Kërkimit.

Kimikatet përfshinin glutaraldehidin dhe peroksidin e hidrogjenit, të cilët janë dezinfektues të nivelit të lartë të përdorur kryesisht për instrumentet mjekësore, tha Dumas. Infermieret gjithashtu ishin rregullisht të ekspozuara ndaj tymrave nga komponimet e zbardhuesit, alkoolit dhe kuaternarit të amonit, të cilat përdoren kryesisht për dezinfektimin e sipërfaqeve si dyshemetë dhe mobiljet.

Të gjitha këto kimikate janë njohës të irrituesve të rrugëve të frymëmarrjes njerëzore dhe mund të çojnë në zhvillimin e COPD, tha Dumas. Sidoqoftë, studiuesit gjetën vetëm një lidhje, jo një marrëdhënie shkak-pasojë, në këtë studim.

Dr. Abhishek Chakraborti është pulmonolog në Spitalin Brookdale dhe Qendrën Mjekësore në New York City, i cili studion COPD. Ai tha, “Këto lloje të kimikateve kanë qenë të lidhura me sëmundje të tjera, disa kanë një lidhje për të shkaktuar kancer në mushkëri”.

Infermierët ishin 25 deri në 36% më të predispozuar për të zhvilluar COPD bazuar në ekspozimin ndaj këtyre produkteve të pastrimit, edhe pasi llogaritnin nëse ishin duhanpirës ose vuanin nga astma, zbuluan studiuesit.

Përdorimi javor i dezinfektuesve për të pastruar sipërfaqet spitalore duket se rrit rrezikun e COPD me 38%, tregojnë gjetjet, ndërsa përdorimi javor i kimikateve për të pastruar instrumentet mjekësore rriti rrezikun me 31%.

Duhet më shumë studim për të kuptuar se si këto produkte pastrimi mund të shkaktojnë COPD, dhe nëse ato rrisin rrezikun e sëmundjes së mushkërive për njerëzit në profesione të tjera – apo edhe në familjet e zakonshme që përdorin produkte si zbardhues për pastrim, tha Dumas.

Në ndërkohë, spitalet mund të mbrojnë shëndetin e infermierëve duke miratuar alternativa potencialisht më të sigurta, sugjeroi ajo.

Këto përfshijnë përdorimin e avullit ose dritës ultravjollcë për të dezinfektuar pajisjet mjekësore dhe sipërfaqet spitalore, ose kalimin në produkte pastrimi “jeshil” që nuk lëshojnë tym të dëmshëm.

Sipas Tsuang, “Me siguri do të marrë një përqasje ekipore të zvogëlojë ekspozimin e infermierëve ndaj këtyre kimikateve duke siguruar gjithashtu sigurinë e pacientëve që pajisjet mjekësore të jenë në mënyrë adekuate të pastra për të zvogëluar përhapjen e infeksioneve në një spital.”