MENU
klinika

Kujdes, duhet të shkoni menjëherë tek mjeku!

Dhimbje në kocka, brinjë, kafkë? Kërcitje jonormale?

22.10.2019 - 16:22
  • Ju keni disa lloje të qelizave të gjakut:

Qelizat e kuqe të gjakut mbajnë oksigjen;

Qelizat e bardha të gjakut luftojnë infeksionin;

Trombocitet ndihmojnë në mpiksjen e gjakut kur keni gjakderdhje;

Qelizat plazmatike janë një lloj i veçantë i qelizave të bardha të gjakut. Qelizat plazmatike krijojnë antitrupa. Antitrupat janë proteina që janë pjesë e mbrojtjes natyrore të trupit kundër infeksioneve dhe kancerit. Antitrupat gjejnë dhe sulmojnë qelizat e huaja.

Palca e kockave është në qendër të kockave. Shumica e qelizave në gjak bëhen në palcën e eshtrave. Qelizat e ndryshme të gjakut zhvillohen të gjitha nga ajo që quhet qelizë burimore.

skaneri i kockave-konica.al
  • Çfarë është myeloma e shumëfishtë?

Mieloma e shumëfishtë është një kancer i qelizave plazmatike. Një nga qelizat plazmatike shumohet jashtë kontrollit në palcën e eshtrave dhe bën shumë kopje të vetvetes.

Mieloma e shumëfishtë shpesh shkakton dhimbje në kocka, fraktura dhe dështim të veshkave

Mosha mesatare e personave me mielomë të shumëfishtë është rreth 65 vjeç.

Mjekët bëjnë teste të gjakut dhe urinës dhe një biopsi të palcës së eshtrave (heqin një mostër të palcës së eshtrave për të parë nën mikroskop) për të diagnostikuar mielomën e shumëfishtë;

Mjekët zakonisht e trajtojnë kancerin me kimioterapi, kortikosteroide dhe nganjëherë me transplant të qelizave burimore;

  • Si shkakton probleme mieloma e shumëfishtë?

Qelizat kanceroze të plazmës:

Pushtojnë kockën e shëndetshme pranë tyre;

Mbledhin qelizat normale në palcën e eshtrave;

Prodhojnë shumë nga një lloj antitrupi;

Pushtimi i kockave i bën kockat t të lëndohen dhe ka të ngjarë të prishen.

Kur qelizat jonormale marrin përsipër palcën e eshtrave, ju nuk bëni mjaft qeliza normale të gjakut. Pa qelizat e kuqe të mjaftueshme të gjakut, ju merrni anemi (numër i ulët i qelizave të gjakut). Pa mjaft qeliza të shëndetshme të bardha, ju jeni në rrezik për infeksione. Pa trombocitet të mjaftueshme, mund të keni gjakderdhje të tepërt.

Antitrupi shtesë i bërë nga qelizat kanceroze të plazmës është jonormal dhe nuk ju ndihmon të mbroheni nga infeksioni. Sidoqoftë, mund të bllokojë veshkat dhe t’ju japë dështimin e tyre.

  • Çfarë shkakton mielomë të shumëfishtë?

Mjekët nuk e dinë se çfarë shkakton mielomë të shumëfishtë, por ata mendojnë se mund të:

Trashëgohet në familje;

Ndonjëherë ndodhë nga të qenit rreth rrezatimit të tepërt ose kimikateve të caktuara;

  • Cilat janë simptomat e mielomës së shumëfishtë?

Simptoma më e zakonshme është:

Dhimbje në kocka , zakonisht ijet, shpinë, brinjët dhe kafkën;

Ju mund të keni simptoma të tjera nga komplikimet:

Ndjeheni të lodhur dhe të dobët për shkak të anemisë;

Infeksione që shkaktojnë ethe dhe të dridhura;

Kërcitje të pazakontë dhe gjakderdhje për shkak të problemeve me koagulimin e gjakut;

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam mielomë të shumëfishtë?

Mjekët do të bëjnë:

Testet e gjakut për të matur lloje të ndryshme të qelizave të gjakut dhe antitrupave;

Testet e urinës për të matur antitrupat dhe proteinat e tjera të bëra nga mieloma;

Rrezet X të çdo kocke që dëmtojnë;

Nëse këto teste tregojnë se mund të keni myeloma të shumëfishtë, mjekët do të bëjnë:

Biopsinë e palcës së eshtrave (hiqet një mostër të palcës së eshtrave për tu parë nën një mikroskop);

Rrezet X të të gjitha eshtrave në trup (sondazh skeletor) për të parë se cilat preken nga mieloma;

thyerja e kockave, testi-konica.al
  • Si e trajtojnë mjekët mielomën e shumëfishtë?

Mjekët do t’ju trajtojnë për t’ju ndihmuar në ngadalësimin e rritjes së kancerit dhe lehtësimin e simptomave tuaja. Ata nuk mund të kurojnë mielomën e shumëfishtë, por ju mund të mbijetoni për një kohë të gjatë.

Mjekët mund t’ju japin:

Kimioterapi dhe ilaçet e tjera për të ndaluar rritjen e kancerit;

Ilaçet për të forcuar kockat;

Ndonjëherë terapia me rrezatim për të trajtuar kockat e dhimbshme;

Ndonjëherë mjekët bëjnë një transplant të qelizave burimore;

Ata marrin disa qeliza burimore të shëndetshme nga ju, ose më rrallë nga një person tjetër;

Atëherë ata ju japin kimioterapi të fortë për të fshirë qelizat anormale të plazmës

Pastaj ata ju japin përsëri qelizat burimore të shëndetshme përmes një serumi në vena (IV);

Këto qeliza burimore shkojnë në palcën e eshtrave, ku mund të prodhojnë qeliza normale të gjakut;

Mjekët janë duke bërë më pak transplantime të qelizave burimore sepse ilaçet më të reja për mieloma të shumëfishta funksionojnë mjaft mirë.