MENU
klinika

Nga New York Times

Diplomacia amerikane duhet të ndryshojë drejtim

14.10.2019 - 15:40

Gjashtë vjet më parë, ne, amerikanët, ishim në mes të bisedimeve sekrete me Iranin që çuan në marrëveshjen gjithëpërfshirëse bërthamore. Ishte një moment kur diplomacia mbartte rrezik të konsiderueshëm dhe premtime të konsiderueshme.

Sot, premtimi është venitur, dhe rreziku shtohet.

Pasojat e vendimit të marrëzisë së administratës Trump për të braktisur atë marrëveshje bërthamore vitin e kaluar, ishin të parashikueshme.

Tani jemi në një pikë shumë të rrezikshme.

Irani mendoi se mund të priste Presidentin Trump dhe Shtetet e Bashkuara thjesht do të ktheheshin në marrëveshje nën udhëheqjen e një presidenti të ri në 2021. Por presioni i sanksioneve ekonomike ka qenë më i frikshëm nga sa parashikonte Irani.

Administrata Trump, nga ana e saj, besoi se fushata e saj “presion maksimal” do të bënte që Irani të pranonte kushtet e Amerikës. Por nuk arriti të kuptojë se Irani ka kartat e veta për të luajtur.

Iranianët kanë kryer veprime gjithnjë e më provokuese dhe filluan të avancojnë programin e tyre bërthamor. Në vend që të bashkohen me Shtetet e Bashkuara në një front të bashkuar për të sulmuar Iranin, aleatët dhe partnerët e Amerikës po përpiqen të veprojnë si ndërmjetës.

Ndërkohë, partnerët në Gjirin Persik janë shkatërruar. Nga njëra anë, ata janë të shqetësuar për përplasjet ushtarake. Nga ana tjetër, ata janë në ankth se mos reagimi i Amerikës ndaj provokimeve të fundit të Iranit do të ushqejë vetëm oreksin e Iranit për ndërmarrjen e rreziqeve, me Arabinë Saudite si objektivin më të përshtatshëm.

Ne duhet të vendosim duart tona në timonin e diplomacisë dhe të  ndryshojmë drejtim para se të jetë vonë.

Shtetet e Bashkuara nuk do ta marrin Iranin në tryezë pa ndonjë lehtësim ekonomik, direkt ose përmes Bashkimit Evropian, siç ka sugjeruar Presidenti Emmanuel Macron i Francës.  Edhe iranianët do të duhet të bëhen më realistë.

Marrëveshja bërthamore për të cilën u pranua në 2015 ishte menduar të ishte fillimi, jo fundi, i diplomacisë me Iranin.

Të dy palët gjithashtu duhet të përpiqen të shuajnë tensionet.

Është koha të ndalohen kërcënimet dhe përdorja e Irakut si fushë beteje për konkurrencën Ameriko-Iraniane.

Nëse do të na kërkoni të propozoni një rrugë për diplomacinë me Iranin, ne do të sugjerojmë të mos filloni nga ku jemi sot.

Ne e dime ku duhet të shkojmë. Ne kemi shansin tonë të fundit, më të mirë për diplomaci para nesh. Ne duhet ta shfrytëzojmë atë.

William J. Burns, një ish-sekretar sekretar i shtetit, është presidenti i Carnegie Endowment për Paqen Ndërkombëtare. Jake Sullivan, një bashkëpunëtor i vjetër në Carnegie Endowment for Peace International, ishte këshilltari i sigurisë kombëtare për Zëvendës Presidentin Joe Biden dhe drejtor i planifikimit të politikave në Departamentin e Shtetit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Trump kërkon të nisë bisedimet

Marrëdhëniet SHBA-Iran po përmirësohen