MENU
klinika

Depresioni i Madh

“E enjtja dhe e marta e zezë”, rrëzimi i bursës së vitit 1929

08.10.2019 - 11:24

Rrëzimi i Bursës së vitit 1929

Përplasja e tregut të aksioneve në vitin 1929 thuhet se ka ndodhur të enjten në datën 24 dhe të martën  më 29 tetor. Këto dy data janë quajtur përkatësisht “E Enjte e Zezë” dhe “E Martë e Zezë”. Me 3 Shtator 1929, Mesatarja Industriale Dow Jones arriti një rekord të lartë prej 381.2. Në fund të ditës së  enjte, 24 tetor, tregu ishte në nivelin 299.5 – një rënie prej 21 për qind nga niveli. Në këtë ditë tregu ra me 33 pikë – një rënie prej 9 përqind – në tregtinë që ishte afërsisht tre herë më shumë se vëllimi normal ditor për nëntë muajt e parë të vitit. Nga të gjitha llogaritë, pati një panik të shitjes. Deri në 13 Nëntor 1929, tregu kishte rënë në vlerë, 199. Në kohën kur tmerri kishte përfunduar në 1932, pas një depresioni të paparë të madh ekonomik, aksionet kishin humbur afro 90 përqind të vlerës së tyre.

Ngjarjet e së enjtes së Zezë normalisht përcaktohen të jenë fillimi i rrëzimit të bursës së viteve 1929-1932, por seria e ngjarjeve që çuan në rrëzimin filluan para kësaj date. Ky artikull shqyrton shkaqet e rrëzimit të tregut të aksioneve në vitin 1929. Përderisa nuk ekziston konsensusi në lidhje me shkaqet e tij të sakta, artikulli do të kritikojë disa argumente dhe do të mbështesë një konkluzion të preferuar.  Ky artikull argumenton se një nga shkaqet kryesore ishte përpjekja e njerëzve të rëndësishëm dhe mediave për të ndaluar spekulatorët e tregut. Një shkak i dytë i mundshëm ishte shtrirja e madhe e besimit të investimeve, ndërmarrjeve të mbajtjes së shërbimeve publike dhe sasia e blerjes së marzhit, të gjitha këto nxitën blerjen e aksioneve të shërbimeve publike dhe rritën çmimet e tyre. Këta faktorë duket se kanë vendosur fazën fillestare të ngjarjes . Ky sektor ishte i prekshëm nga ardhja e lajmeve të këqija në lidhje me rregullimin e shërbimeve. Në Tetor 1929, arriti lajmi i keq dhe stoqet e shërbimeve ranë ndjeshëm. Pasi që shërbimet komunale u ulën në çmim, blerësit  duhej të shesin dhe atëherë pati “shitje paniku” të të gjitha aksioneve.

Pamja Konvencionale

Rrëzimi ndihmoi për të sjellë depresionin e të tridhjetave dhe ndihmoi për zgjatjen e periudhës së çmimeve të ulëta të aksioneve, duke “dëshmuar” për shumë njerëz se çmimet kishin qenë shumë të larta.

Vënia e fajit për “bumin” e spekulatorëve ishte e zakonshme në vitin 1929. Kështu, menjëherë pasi mësoi për rrëzimin e 24 tetorit, John Maynard Keynes (Moggridge, 1981, f. 2 i Vol. XX) shkruante në Neë York Evening Post ( 25 tetor 1929) që “Spekulimet e jashtëzakonshme në Ëall Street në muajt e kaluar kanë rritur normën e interesit në një nivel të paparë.”

Po kështu, Presidenti Herbert Hoover pa çmimet në rritje të aksioneve që çuan deri në përplasje si një flluskë spekulative e prodhuar nga gabimet e Bordit të Rezervës Federale dhe komentoi. “Kjo  ishte një valë optimizmi amerikan, i lindur nga përparimi i vazhdueshëm gjatë dekadës, të cilin Bordi i Rezervës Federale e shndërroi në bursën flluske”. Kështu, pikëpamja e përbashkët ishte vetëm se çmimet e aksioneve ishin shumë të larta.

Sidoqoftë, ka shumë për të kritikuar në interpretimet konvencionale të rrëzimit të tregut të aksioneve. (Edhe përshkrimi është i pasaktë. Humbjet më të mëdha në treg nuk kanë ardhur në tetor 1929, por përkundrazi në dy vitet në vijim.) Në dhjetor 1929, shumë ekonomistë ekspertë, përfshirë Kejnes dhe Irving Fisher, menduan se kriza financiare kishte përfunduar dhe deri në prill 1930 indeksi standard ishte në 25.92, krahasuar me një mbyllje të vitit 1929 në shifrat 21.45. Ekzistojnë arsye të mira për të menduar se tregu i aksioneve nuk ishte mbivlerësuar qartë në 1929 dhe se ishte e arsyeshme të mbaheshin shumica e aksioneve në vjeshtën e vitit 1929 dhe të blinin aksione në dhjetor 1929 (padyshim që kjo strategji investimesh do të kishte qenë jashtëzakonisht e pasuksesshme).

A ishin aksionet e mbivlerësuara  në Tetor 1929?

 Treguesit ekonomikë ishin të fortë

Nga viti 1925 deri në tremujorin e tretë të vitit 1929, aksionet  u rritën në vlerë me 120 përqind në katër vjet, një rritje vjetore e përbërë prej 21.8%. Ndërsa kjo është një normë e madhe vlerësimi, nuk është prova e qartë e një morie spekulimesh. Dekada e viteve 1920 ishte jashtëzakonisht e favorshme dhe tregu i aksioneve me çmimet e tij të rritjes pasqyronte këtë prosperitet, si dhe shpresën se kjo do të vazhdojnte.

Fakti që tregu i aksioneve humbi 90 përqind të vlerës së tij nga viti 1929 deri në vitin 1932 tregon se, të paktën duke përdorur një kriter (performanca aktuale e tregut), ishte mbivlerësuar në 1929. John Kenneth Galbraith (1961) tha se përplasja ishte e parashikueshme: “Në fillim të vitit 1928, natyra e bumit ndryshoi. Arratisja masive për të besuar, aq shumë një pjesë të vërtetës spekulative, filloi me zell. “Galbraith nuk pati asnjë vështirësi në vitin 1961 duke identifikuar fundin e bumit të 1929:” Në janar të 1929, ka shumë të ngjarë që bumi të përfundonte para se të mbaronte viti. ”

Krahasoni këtë pozicion me faktin se Irving Fisher, një nga ekonomistët kryesorë në Sh.B.A në atë kohë, ishte investuar shumë në aksione dhe ishte i fortë para dhe pas shitjeve të tetorit; ai humbi tërë pasurinë e tij (përfshirë shtëpinë e tij) përpara se stoqet të fillonin të rimereshin. Në Angli, John M. Keynes, ndoshta ekonomisti kryesor në botë gjatë gjysmës së parë të shekullit XX dhe një mjeshtër i njohur i financave praktike, gjithashtu humbi shumë.

Mundësia e Galbraith për të “parashikuar” kthesën e tregut nuk është e vetmja. Samuelson (1979) pranon se: “duke luajtur, ndërsa unë shpesh bëj eksperimentin e studimit të profileve të çmimeve me datat e tyre të fshehura, kam zbuluar se do të isha kapur nga tronditja e vitit 1929.” Për shumë njerëz, rrëzimi nga 1929 deri në 1933 nuk ishte as i parashikueshëm as e pashmangshme.

Rritjet e çmimit të aksioneve në Tetor 1929, nuk u nxitën vetëm nga budallenjtë apo spekulatorët. Kishte gjithashtu investitorë inteligjentë, të ditur, të cilët blinin ose mbanin aksione në Shtator dhe Tetor 1929. Gjithashtu, ekonomistët kryesorë, si atëherë ashtu edhe tani, as nuk mund të parashikonin as të shpjegonin rënien e tetorit 1929 të tregut. Kështu, bindja se aksionet ishin dukshëm të tepërta është disi një mit.

Të ardhurat totale reale të kombit u rritën nga 1921 në 1923 me 10.5% në vit, dhe nga 1923 në 1929, u rrit 3.4% në vit. Vitet 1920 ishin, në të vërtetë, një periudhë e rritjes dhe prosperitetit të vërtetë. Për periudhën 1923- 1929, çmimet me shumicë zbritën 0.9% në vit, duke reflektuar një rritje të moderuar e të qëndrueshme të ofertës së parave gjatë një periudhe të një rritje  reale.

Ekzaminimi i situatës së prodhimit në Shtetet e Bashkuara para rrëzimit është gjithashtu informues. “Rënia” dhe “Pas Tregut të Aksioneve “të Irving Fisher (1930) ofron shumë të dhëna që tregojnë se ka pasur një rritje të vërtetë në sektorin e prodhimit. Provat e paraqitura shkojnë shumë larg për të shpjeguar optimizmin e Fisherit në lidhje me nivelin e çmimeve të aksioneve. Ajo që pa Fisher ishte rritja e shpejtë e efikasitetit (prodhimi për punëtor) dhe përdorimi i energjisë elektrike.

Bazat financiare të tregjeve ishin gjithashtu të forta. Gjatë vitit 1928, raporti i fitimit të çmimeve për 45 aksione industriale u rrit nga afërsisht 12, në afërsisht 14. Ishte mbi 15 në 1929 për industrialët dhe më pas u ul në afro 10 në fund të vitit 1929. Vlerat në këtë rang do të konsideroheshin të arsyeshme nga shumica e analistëve të tregut sot. Për shembull, në një raport P / E , në korrik 2003 arriti një lartësi prej 33 dhe në maj 2004  ishte 23.

Rritja e çmimeve të aksioneve nuk ishte uniform në të gjitha industritë. Stoqet që shkuan më së shumti ishin në industri, ku bazat ekonomike treguan se ishte shkas për sasi të mëdha optimizmi. Ato përfshinin aeroplanët, aparatet bujqësore, kimikatet, dyqanet, çeliku, shërbimet komunale, telefon dhe telegraf, pajisje elektrike, vaj, letër dhe radio. Këto ishin zgjedhje të arsyeshme për pritjet e rritjes.

Çmimet e mëposhtme të larta dhe të ulëta për vitin 1929 për një grup tipik shërbimesh publike dhe ndërmarrje ilustrojnë se si u goditën rëndë çmimet e shërbimeve publike nga rrëzimi (Neë York Times, citimet e 1 janarit të 1930-ës.)

FirmaHigh price  Low PriceLow Price DividedBy High Price
American Power & Light1753/8641/4.37
American Superpower711/815.21
Brooklyn Gas2481/299.44
Buffalo, Niagara & Eastern Power128611/8.48
Cities Service681/820.29
Consolidated Gas Co. of N.Y.1831/4801/8.44
Electric Bond and Share18950.26
Long Island Lighting9140.44
Niagara Hudson Power303/4111/4.37
Transamerica673/8201/4.30

 

Po të vini re raportet, do të shikoni se obligacionet qeveritare në vitin 1929 rezultuan 3.4%. Obligacionet industriale të shkallës së investimeve kanë ardhur me 5.1%. Konsideroni që një normë interesi prej 5.1% paraqet një raport 1 / (0.051) = 19.6 çmim-fitim i vlerës për borxhin.

Në vitin 1930, Rezerva Federale raportoi prodhimin në vitin 1920 me një indeks prej 87.1 Indeksi zbriti në 67 në 1921, pastaj u ngjit në mënyrë të qëndrueshme (përveç 1924) derisa arriti në 125 në 1929. Kjo është një normë vjetore e rritjes në prodhim prej 3.1 %. Gjatë kësaj periudhe, çmimet e mallrave në të vërtetë janë ulur. Rekordi i prodhimit për periudhën dhjetëvjeçare ishte jashtëzakonisht i mirë.

Listat e pagave të fabrikës në shtator ishin me një indeks prej 111 ( për një kohë të gjatë). Në Tetor indeksi ra në 110, i cili mundi të gjithë muajt dhe vitet e mëparshme, përveç Shtatorit 1929. Masat e punësimit në fabrikë ishin në përputhje me indeksin e pagave.

J.W. Kendrick (1961) tregon se periudha 1919-1929 kishte një normë jashtëzakonisht të lartë ndryshimi në produktivitetin total të faktorëve. Shkalla vjetore e ndryshimit prej 5.3% për vitet 1919-1929 për prodhime, ishte më shumë se dyfishi i nivelit 2.5% të periudhës së dytë më të mirë (1948-1953).

Ndryshimi i produktivitetit në bujqësi për vitet 1919-1929 ishte i dyti vetëm për periudhën 1929-1937. Në përgjithësi, periudha 1919-1929 zuri vendin e parë për rritjen e produktivitetit, duke mposhtur me lehtësi gjashtë periudhat e tjera kohore të studiuara nga Kendrick (të gjitha periudhat e studimeve të tij ishin para vitit 1961) me një masë vjetore të ndryshimit të produktivitetit prej 3.7%. Kjo ishte performanca e jashtëzakonshme ekonomike – performanca e cila normalisht do të justifikonte optimizmin e tregut të aksioneve.

Në nëntë muajt e parë të 1929, 1.436 firma njoftuan dividentë të rritur. Në vitin 1928, numri ishte vetëm 955 dhe në 1927, ishte 755. Në Shtator 1929 u rrit dividenti dhe kjo u njoftua nga 193 firma krahasuar me 135 një vit më parë. Lajmet financiare nga korporatat ishin shumë pozitive në shtator dhe tetor 1929.

Raporti i majit i i Bankës së Nju Jorkut tregoi se pasqyrat e fitimeve për tremujorin e parë të firmave të anketuara treguan një rritje prej 31% krahasuar me tremujorin e parë të vitit 1928. Raporti i gushtit tregoi se për 650 firma, rritja për gjashtë  muajt e parë te vitit 1929 në krahasim me 1928 që ishte 24.4%. Në shtator, rezultatet u zgjeruan në 916 firma me një rritje prej 27.4%. Fitimet për tremujorin e tretë për 638 firma u llogaritën të ishin 14.1% më të mëdha se për vitin 1928. Kjo është dëshmi se niveli i përgjithshëm i veprimtarisë së biznesit dhe fitimet e raportuara ishin të shkëlqyera në fund të shtatorit 1929 dhe mes të tetorit 1929

Artikujt nga janari deri në tetor në revistat e biznesit bartnin lajme për ecurinë e jashtëzakonshme ekonomike. E.K. Berger dhe A.M. Leinbach, dy shkrimtarë të Revistës së Wall Street, shkruan në qershor 1929: “Biznesi deri më tani, këtë vit ka habitur madje edhe optimistët shumëvjeçarë.”

Tabela 1 tregon mesataren e niveleve të larta dhe të ulëta të Indeksit Industrial Doë Jones për vitet 1922-1932.

Tabela 2

Mesatarja e Indeksit të Industrialeve Dow-Jones.

Nivelet e uljeve dhe të ngritjes ndër vite:

1922- 91.0

1923 -95.6

1924- 104.4

1925-137.2

1926 -150,9

1927- 177,6

1928 -245,6

1929 -290,0

1930- 225,8

1931 -134,1

1932 -79.4

Burimet e të dhënave: Statistikat e vitit 1922-1929 janë nga Studimi i Tregut të Shkëmbimit, Senati i Sh.B.A., 1955, fq 40, 49, 110 dhe 111; 1930-1932 Wigmore, 1985, faqe 637-639.

Duke përdorur informacionin e Tabelës 1, nga 1922-1929 rezervat u rritën në vlerë me 218.7%. Kjo është e barabartë me një normë vjetore të rritjes 18% në vlerë për shtatë vjet. Nga 1929-1932 aksionet humbën 73% të vlerës së tyre (indekse të ndryshme të matura në kohë të ndryshme do të jepnin masa të ndryshme të rritjes dhe uljes). Rritjet e çmimeve ishin të mëdha, por jo përtej të kuptuarit. Uljet e çmimeve të marra në vitin 1932 ishin në përputhje me faktin se deri në vitin 1932 pati një depresion në të gjithë botën.

Nëse marrim vlerën e parë e 386 të shtatorit 1929 dhe vlerën përfundimtare të vitit 1929 prej 248.5, tregu humbi 36% të vlerës së tij gjatë asaj periudhe katërmujore. Shumica prej investitorëve, nëse do të mbanim aksione në Shtator 1929 nuk do të ishin shitur në fillim të tetorit.

Në përgjithësi, çmimet binin, ndërsa Shtetet e Bashkuara u zhytën në Depresionin e Madh, dhe deri në vitin 1932 rezervat kshin vlerë vetëm rreth 20 për qind të vlerës së tyre në verën e vitit 1929. Rrëzimi i tregut të aksioneve të vitit 1929 nuk ishte shkaku i vetëm i Depresion i Madh, por veproi për të përshpejtuar rënien ekonomike globale dhe kjo ishte gjithashtu një simptomë. Deri në vitin 1933, gati gjysma e bankave të Amerikës kishin dështuar dhe papunësia po afrohej në 15 milion njerëz, ose 30 për qind të fuqisë punëtore.(Tabela 3)

Për ta përmbledhur: Kishte pak iluzion për një dobësi në ekonominë reale në muajt para tetorit 1929. Ekzistojnë shumë prova që në vitin 1929 çmimet e aksioneve nuk ishin në përputhje me ekonominë reale të firmave që kishin lëshuar aksione. Ekonomistët kryesorë po tregonin se aksionet në vjeshtën e vitit 1929 ishin një blerje e mirë. Raportet financiar të koorporatave shkaktuan optimizëm në lidhje me fitimet e korporatave në vitin 1929.

Masat lehtësuese dhe reformuese të miratuara nga administrata e Presidentit Franklin D. Roosevelt (1882-1945) ndihmuan në zvogëlimin e efekteve të këqija të Depresionit të Madh; megjithatë, ekonomia e Sh.B.A nuk do të tërhiqej plotësisht deri pas vitit 1939, kur Lufta e Dytë Botërore (1939-45) rigjallëroi industrinë amerikane.

*Harold Bierman,  Universiteti Cornell/ Economic history Assosiation (Eh.net)