MENU
klinika

Kujdes!

E ngjashme me gripin por shumë e rrezikshme!

31.10.2019 - 17:02

Sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes është një infeksion koronavirus që shkakton simptoma të ngjashme me gripin.

Asnjë rast nuk ishte raportuar në të gjithë botën që nga viti 2004.

Simptomat e SARS ngjajnë me ato të infeksioneve të tjera më të zakonshme virale të frymëmarrjes (të tilla si ethe, dhimbje koke, të dridhura dhe dhimbje të muskujve) por janë më të rënda.

Mjekët dyshojnë për SARS vetëm nëse njerëzit mund të jenë ekspozuar ndaj një personi të infektuar.

Nëse mjekët mendojnë se një person mund të ketë SARS, personi është i izoluar në një dhomë me një sistem ventilimi që kufizon përhapjen e mikroorganizmave në ajër.

Sindroma e rëndë respiratore akute (SARS) u zbulua për herë të parë në Kinë në fund të vitit 2002. Një shpërthim në mbarë botën ka ndodhur, duke rezultuar në më shumë se 8,000 raste në të gjithë botën, përfshirë Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara, dhe më shumë se 800 vdekje nga mesi i vitit 2003. Nga viti 2017, asnjë rast nuk është raportuar në të gjithë botën që nga viti 2004 dhe SARS (sëmundja, por jo virusi) konsiderohet të jetë zhdukur.

Burimi u mendua të jetë macet, të cilat ishin infektuar përmes kontaktit me një vaskë të infektuar përpara se të shiteshin në një treg të mishit të gjallë. Lakuriqët shpesh mbajnë virusin, dhe virusi është ndoshta ende i pranishëm tek lakuriqët.

SARS shkaktohet nga një koronavirusi . SARS është shumë më e rëndë se shumica e infeksioneve të tjera koronavirus, të cilat zakonisht shkaktojnë vetëm simptoma të ftohti. Sidoqoftë, sindroma e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS) është një sëmundje tjetër e rëndë e shkaktuar nga një koronavirus.

SARS është përhapur nga një person në person përmes kontaktit të ngushtë me një person të infektuar ose përmes pikave të ajrit që janë kollitur ose teshtitur nga një person i infektuar.

  • Simptomat

Simptomat e SARS ngjajnë me ato të infeksioneve të tjera virale të frymëmarrjes, por janë më të rënda. Ato përfshijnë ethe, dhimbje koke, të dridhura dhe dhimbje të muskujve, të ndjekura nga një kollë e thatë dhe nganjëherë vështirësi në frymëmarrje.

Shumica e njerëzve u shëruan brenda 1 deri në 2 javë. Sidoqoftë, disa zhvilluan vështirësi të mëdha në frymëmarrje dhe rreth 10% vdiqën.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Testet për të identifikuar virusin;

SARS dyshohet vetëm nëse njerëzit që mund të jenë ekspozuar ndaj një personi të infektuar kanë një ethe plus një kollë ose vështirësi në frymëmarrje.

Testet mund të bëhen për të identifikuar virusin.

familje me grip
familje me grip
  • Trajtimi

Izolim;

Nëse është e nevojshme, oksigjen;

Ndonjëherë një ventilator për të ndihmuar me frymëmarrjen;

Nëse mjekët mendojnë se një person mund të ketë SARS, personi është i izoluar në një dhomë me një sistem ventilimi që kufizon përhapjen e mikroorganizmave në ajër.

Në shpërthimin e parë dhe të vetëm të SARS, një izolim i tillë e mbajti virusin të transmetohet dhe përfundimisht e eliminoi atë.

Personat me simptoma të buta nuk kanë nevojë për trajtim specifik. Ata me vështirësi të moderuar të frymëmarrjes mund të kenë nevojë për t’u dhënë oksigjen.

Ata që kanë vështirësi në frymëmarrje mund të kenë nevojë për ventilim mekanik për të ndihmuar frymëmarrjen.