MENU
klinika

The Mocow Times

Edhe në “lojën” e Sirisë, përsëri fitoi Rusia e Putinit

21.10.2019 - 20:22

Një nga përfitimet e pjesëmarrjes në takimin vjetor të Klubit Valdai në Soçi është mundësia për të kuptuar se e fortë po fryn era në politikën e jashtme ruse.

Fjalët nuk janë të mjaftueshme.

Duket që tani jetojmë në një epokë të re. Duket edhe se ditët e Rusisë si një shkatërrues kaotik i status quo-së kanë ikur.

Mos harroni se Machiavelli, i kushtoi shumë prej faqeve të tij më të mira ndërtimit të institucioneve dhe shumë më tepër nevojës për të bërë më të qëndrueshme atë që është fituar me forcë.

Më lejoni t’i referohem një shembulli. Në një vizitë të fundit në Somaliland më thanë që Rusia po përpiqej në mënyrë aktive të hapte një bazë detare në rajonin e shkëputur. Por autoritetet lokale nuk i besuan Kremlinit.

Problemi është akut në Siri.

Rusia ka arritur të detyrojë Shtetet e Bashkuara të konkludojnë se pozicioni i saj në vend është i paqëndrueshëm. Trump sapo ka njoftuar një tërheqje. Por problemi me të qenurit përgjegjës është se askush tjetër nuk mund të sigurojë rregull.

Rusia mbase mendon se mund ta bëjë vetë, por e di se duhet të gjejë mjete të reja dhe të adoptojë një mentalitet të ri.

Në Valdai, Ministri i Jashtëm Sergei Lavrov përsëri mori rolin e një ndërmjetësi të padepërtueshëm midis të gjitha fraksioneve dhe interesave në Siri.

Kur Putin të takohet me Tayip Erdogan në Soçi këtë javë, ai mund të mendojë se misioni i tij i jetës është realizuar. Për herë të parë, ai është ’në kulmin’ e rendit botëror. Për sa i përket të paktën Sirisë, askush nuk është mbi të.

Por kjo gjithashtu do të thotë që askush tjetër nuk mund të zgjidhë problemet që lindin kudo. Ai duhet të bashkojë Turqinë dhe kurdët Sirianë, këto të fundit ende nën udhëheqjen e një organizate të armatosur të dhunshme. Atëherë ai duhet të pajtojë kurdët dhe regjimin e Asadit dhe, në fund, të parandalojë një luftë midis Turqisë dhe Sirisë.

Nëse Rusia dështon, të gjithë këta aktorë shpejt do ta kundërshtojnë.

Pyetja është kështu: nëse Rusia është nën detyrimin e krijimit të rendit politik në Siri, a është ajo e gatshme të paguajë kostot?

Siç mund të na kishte thënë Machiavelli, gjërat nuk janë kurrë kaq të thjeshta.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Albert Çaçi

Beteja për Idlib-in