MENU
klinika

Negociatat

Juncker: Të mbahet premtimi për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

09.10.2019 - 19:31

Presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker tha se Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë bërë parparime thelbësore.

Gjatë fjalës së tij në Parlamentin Evropian me rastin e debatit për përgatitjet për Këshillin Evropian të 17-18 Tetor 2019, Juncker kërkon që të mbahet premtimi me vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Maqedonia Veriore dhe Shqipëria kanë bërë përparim thelbësor.

Kjo është arsyeja pse Presidenti Sassoli, Presidenti Tusk, Presidentja e zgjedhur von der Leyen dhe unë u shkruajtëm një letër Shteteve Anëtare duke i ftuar ata të bëjnë atë që u premtuan vendeve të Ballkanit Perëndimor veçanërisht Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.”

kolana e librave

European Union Commission President Jean-Claude Juncker delivers a press conference following a Special Meeting of the European Council at the EU Council building in Brussels on April 29, 2017.
The EU needs a “serious British response” to its demands to protect citizens’ rights, EU President Donald Tusk said on April 29, setting terms for launching new ties with the bloc after Brexit. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Marrëveshja e Prespës mes Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë, por edhe reformat e guximshme që ka ndërmarrë Shqipëria, duhet të na lejojnë që ti hapim negociatat, tha kreu i KE.

“Nëse Evropa ka një vullnet të fortë, gjithmonë ekziston një mënyrë për të arritur qëllimet e dakorduara zakonisht. Unë e marr shembullin e marrëveshjes së Prespës midis Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë – korniza evropiane dhe perspektiva evropiane kanë ndihmuar për të siguruar që një konflikt dhjetëvjeçar zgjidhet përfundimisht.

Dhe reformat që Shqipëria ka ndërmarrë me guxim, na lejojnë të parashikojmë në një mënyrë të favorshme hapjen e negociatave të pranimit.”