MENU
klinika

Ky infeksion është shkaku!

Keni fshikëza me ujë dhe plagë sikur jeni djegur në lëkurë?

26.10.2019 - 18:25

Sindromi i skalitur i stafilokokut të lëkurës është një reagim ndaj një infeksioni stafilokoksik të lëkurës, në të cilin fshikëzat e lëkurës dhe ripen, sikur digjen.

Përveç lëkurës së fshikëzuar, rrjepjes , personi ka ethe, të dridhura dhe dobësi.

Diagnoza bazohet në pamjen e lëkurës, por ndonjëherë bëhet një biopsi.

Me trajtimin në kohë, prognoza është e shkëlqyeshme.

Trajtimi përfshin antibiotikë të dhënë në mënyrë intravenoze.

Disa lloje të baktereve stafilokokë sekretojnë substanca toksike që bëjnë që shtresa e sipërme e epidermës të ndahet nga pjesa tjetër e lëkurës. Për shkak se toksina përhapet në të gjithë trupin, infeksioni stafilokoksik i një zone të vogël të lëkurës mund të rezultojë në rrjepje në të gjithë trupin.

Sindroma e lëkurës së skalitur stafilokokale ndodh pothuajse ekskluzivisht tek foshnjat dhe fëmijët nën moshën 6 vjeç. Rrallë ndodh në personat e moshuar, përveç për ata me insuficiencë të veshkave ose një sistem imunitar të dobësuar. Ashtu si infeksionet e tjera stafilokokale, sindroma e lëkurës së skalitur stafilokoku është ngjitëse.

  • Simptomat

Simptomat fillojnë me një plagë të izoluar, të prishur që mund të duket si e djegur . Tek të porsalindurit, infeksioni mund të shfaqet në zonën e pelenës ose rreth trungut të kordonit të kërthizës. Tek fëmijët më të mëdhenj , fytyra është vendi tipik i infeksionit.

Tek të rriturit, infeksioni mund të fillojë kudo. Në të gjithë njerëzit me këtë çrregullim, lëkura përreth lëndimit bëhet me ngjyrë të kuqe brenda 24 orëve. Këto zona janë të dhimbshme. Lëkura mund të jetë jashtëzakonisht e butë dhe të ketë një qëndrim të indeve të rrudhur si letra. Pastaj, zona të tjera të mëdha të lëkurës nga infeksioni fillestar, shpesh zona të fërkimit, siç janë qimet e lëkurës, dhe në të pasme, duar dhe këmbë, rivendosen dhe zhvillojnë fshikëza që cahen lehtë.

Shtresa e sipërme e lëkurës fillon më pas të zhvishet e tëra. Zonat e rrjepura duken të zbehura. Brenda 2 deri në 3 ditë, e gjithë sipërfaqja e lëkurës mund të përfshihet, dhe personi sëmuret shumë me ethe, të dridhura dhe dobësi.

Me humbjen e pengesës mbrojtëse të lëkurës, bakteret e tjera dhe organizmat infektivë mund të depërtojnë lehtësisht në trup, duke shkaktuar infeksione në ato zona dhe në zona të tjera, ndonjëherë duke u përhapur në rrjedhën e gjakut (sepsë). Gjithashtu, sasitë kritike të lëngut mund të humbasin për shkak të avullimit, duke rezultuar në dehidrim.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Zakonisht një biopsi indesh dhe kulturash;

urinimi shpesh-konica.al

Një diagnozë bëhet nga shfaqja e lëkurës pas një infeksioni të dukshëm stafilokoksik. Nëse nuk vërehen shenja të infeksionit stafilokok, mjekët shpesh bëjnë një biopsi, në të cilën një pjesë e vogël e lëkurës hiqet dhe dërgohet në laborator për t’u diagnostikuar . Lëkura e marr nga hunda, mukoza e hollë që mbulon sytë (konjunktivën), fytin dhe pasazhet e hundës dhe grykët e sipërme (nazofaringë), mostrat e gjakut dhe urinës, dhe mostrat e marra nga zona ku mjekët mendojnë se filloi infeksioni (siç është kordoni i kërthizës ose lëkura) dërgohen në laborator për t’u kulturuar për bakteret.

  • Prognoza dhe Trajtimi

Me diagnozë dhe trajtim të shpejtë, sindroma e lëkurës e skalitur stafilokokale rrallë shkakton vdekje. Shtresa më e lartë e lëkurës zëvendësohet shpejt, dhe shërimi zakonisht ndodh brenda 5 deri në 7 ditë pas fillimit të trajtimit.

Trajtimi është me antibiotikë të dhënë nga vena dhe më vonë nga goja. Mjekët u japin njerëzve që kanë një infeksion të përhapur dhe plagë të njëjtin trajtim që u japin njerëzve që janë djegur.

Hidratues të lëkurës (zbutës) mund të përdoren për të ndihmuar në mbrojtjen e lëkurës pasi të jetë shëruar.