MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Keni kapilarë te kuq të përhapur në këmbë ose krahë?

26.10.2019 - 18:21

Limfangjiti është infeksion i një ose më shumë enëve limfatike, që zakonisht shkaktohet nga streptokokët.

Bakteret e streptokokut zakonisht hyjnë në enët limfatike (pjesë e sistemit imunitar të trupit : Ndihmojnë në mbrojtjen kundër infeksionit) nga një copëz ose plagë në krah ose këmbë.

Shpesh, një infeksion streptokoksik në lëkurë dhe indet pikërisht nën lëkurë (celuliti) përhapet në enët limfatike. Ndonjëherë, stafilokoku ose bakteret e tjera janë shkaku.

Rrjedha të kuqe, të parregullta, të ngrohta, të tendinave zhvillohen në lëkurë në krah ose këmbën e prekur.

Kapilarët zakonisht shtrihen nga zona e infektuar drejt një grupi të nyjeve limfatike, siç janë ato në ijë apo sqetull. Nyjet limfatike zgjerohen dhe ndjehen të butë.

Simptomat e zakonshme përfshijnë ethe, dridhura, një rrahje të shpejtë të zemrës dhe një dhimbje koke.

Ndonjëherë këto simptoma ndodhin para se të shfaqen shiritat e kuq. Përhapja e infeksionit nga sistemi limfatik në rrjedhën e gjakut mund të shkaktojë infeksion në të gjithë trupin, shpesh me shpejtësi befasuese.

Lëkura ose indet mbi enën limfatike të infektuar bëhen të përflakur. Rrallë, zhvillohen ulçera të lëkurës. Ndonjëherë, bakteret hyjnë në rrjedhën e gjakut (bakteremi).

Diagnoza e limfangjitit bazohet në pamjen e saj tipike. Një test gjaku zakonisht tregon se numri i qelizave të bardha të gjakut është rritur për të luftuar infeksionin.

Mjekët kanë vështirësi në identifikimin e organizmave që shkaktojnë infeksion përveç nëse organizmat janë përhapur në rrjedhën e gjakut ose vënë rë se mund të jetë mbledhur qelb nga një plagë në zonën e prekur.