MENU
klinika

Një shkak që nuk duhet anashkaluar!

Keni një ritëm jo normal të rrahjeve të zemrës?

08.10.2019 - 09:38

Takikardia e ventrikulit Torsades de pointes është një lloj specifik i takikardisë ventrikulare që shfaqet tek njerëzit që kanë një çrregullim të veçantë të veprimtarisë elektrike të zemrës, të quajtur sindromë e gjatë QT.

Disa njerëz kanë lindur me sindromën e gjatë QT. Tek njerëzit e tjerë, çrregullimi shkaktohet nga niveli i ulët i kaliumit në gjak, një ritëm shumë i ngadaltë i zemrës ose një ilaç. Shpesh, ilaçet e përdorura për të trajtuar ritmet jonormale të zemrës shkaktojnë sindromën e gjatë QT, por edhe disa antidepresantë dhe disa ilaçe antivirale dhe antifungale mund të shkaktojnë atë.

Njerëzit me sindromë të gjatë QT mund të zhvillojnë takikardinë ventrikulare torsades de pointes, dhe nganjëherë fibrilacion ventrikular. Ndonjëherë, ushtrimi dhe stërvitja sjell.

  • A e dinit …

Shprehja “QT e gjatë” i referohet një modeli anormal të veprimtarisë elektrike që shihet në një elektrokardiogram (EKG).

  • Simptomat

Njerëzit me sindromë të gjatë QT mund të kenë palpitacione (vetëdijësimi i rrahjeve të zemrës) nëse zhvillohet takikardia ventrikulare. Ata gjithashtu mund të ndjehen shumë të ndezur ose të zbehtë. Fibrilimi i ventrikulit shkakton arrest kardiak dhe kolaps të papritur.

  • Diagnoza

Elektrokardiografi;

Elektrokardiografia (EKG) përdoret për të zbuluar sindromën e gjatë QT.

Për shkak se disa forma të sindromës së gjatë QT janë të trashëguara, njerëzit që kanë një histori familjare të çrregullimit ose kanë të afërm që kanë vdekur papritur për shkak të një problemi në zemër, mund të testohen për sindromën e gjatë QT.

goditje ne zemer-konica.al
  • Trajtimi

Shndërrimi i rrahjeve të zemrës në ritëm normal duke aplikuar një goditje elektrike (defibrilim);

Parandalimi i episodeve të mëtejshme;

Defibrilimi është i nevojshëm nëse zhvillohet fibrilimi i ventrikulit. Ndonjëherë mjekët japin edhe sulfat magnezi.

Nëse një ilaç është shkaku, ai ndalet.

Njerëzit mund të kenë nevojë të kufizojnë aktivitetin e tyre fizik për të parandaluar një përsëritje.

Ata gjithashtu mund të kenë nevojë të marrin beta bllokues ose të kenë një implantim të një aparati kardiak artificial ose defibrilator kardioverter.