MENU
klinika

Zbulojeni!

Kërcitja e gjunjëve mund t’ju tregojë diçka për shëndetin tuaj!

20.10.2019 - 16:21

A keni dëgjuar ndonjëherë nyjet tuaja të kërcasin, të lëvizin ose shtypen?

Tani, studiuesit thonë se një teknikë e re që dëgjon nga afër gjunjët mund të ndihmojë mjekët të diagnostikojnë dhe monitorojnë osteoartritin.

Në studimin e ri, studiuesit bashkëngjitën mikrofona të vegjël në gjunjët e pjesëmarrësve, të cilat u lejuan atyre të dëgjonin tinguj me frekuencë të lartë pasi personi vazhdimisht ngrihej në këmbë dhe ulej përsëri.

Analiza kompjuterike e tingujve më pas dha informacione për shëndetin e gjurit, shpjeguan autorët e studimit.

Ky studim është i pari që vlerëson këtë teknikë në një numër të madh të njerëzve me osteoartritin në gju. U zbulua se bëhej dallimi midis gjunjëve të shëndetshëm dhe atyre të prekur nga kjo formë artritit.

dhimbja-e-kembeve-konica.al

Gjetjet e shtyjnë teknikën një hap më afër përdorimit nga mjekët dhe në kërkime, sipas raportit të publikuar në 16 tetor në revistën PLOS ONE.

“Kjo punë është shumë tërheqëse sepse përfshin shkencëtarë dhe klinikë që punojnë së bashku si një ekip për të zhvilluar një qasje krejtësisht të re”, tha udhëheqësi i projektit John Goodacre. Ai është një profesor emeritues në Universitetin Lancaster, në Mbretërinë e Bashkuar.

“Potencialisht, kjo mund të shndërrojë mënyrat në të cilat menaxhohet osteoartriti i gjurit. Do të mundësojë diagnozë më të mirë, dhe do të mundësojë që trajtimet të përshtaten më saktësisht sipas gjendjes individuale të gjurit. Do të mundësojë gjithashtu testime klinike më të shpejta, më të mëdha dhe më të mira të trajtimeve të reja”, Tha Goodacre në një njoftim universitar.

Hapi tjetër për studiuesit është të zhvillojë një pajisje portative jo-invazive që mjekët mund të përdorin për të vlerësuar nëse gjunjët e pacientëve po ndryshojnë ose po përgjigjen ndaj trajtimit për osteoartritin.

Kjo teknikë mund të sigurojë një vlerësim më të shpejtë, më të lirë, më të përshtatshëm dhe më të saktë sesa metodat aktuale, thanë autorët e studimit.