MENU
klinika

Editorial i The Washington Post

Korrupsioni i Trump është ‘bardh e zi’

05.10.2019 - 15:06

Transkriptimi i thirrjes telefonike të Presidentit Trump më 25 korrik me Presidentin e Ukrainës Volodymyr Zelensky nxiti një debat nëse, duke bërë presion për hetime të politizuara për ndërhyrje të supozuara të Ukrainës në zgjedhjet e vitit 2016 dhe të Joe Biden, Trump i ofroi shpërblime Zelenskyt si një kompensim.

Sipas mendimit tonë, transkriptimi përmbante të paktën një aluzion se Trump po lidhte “favorin” që ai dëshironte të shiste armët, dhe prova të qarta se ai po e lidh atë me një ftesë të Shtëpisë së Bardhë.

Ky konkluzion tani është konfirmuar. Mesazhet me tekst mes diplomatëve amerikanë dhe një zyrtari ukrainas të lëshuar nga komitetet e Shtëpisë tregojnë përfundimisht se jo vetëm që administrata Trump kërkoi hetime politike në këmbim të një takimi, por gjithashtu ata kaluan javë të tëra duke negociuar marrëveshjen si para ashtu edhe pas thirrjes telefonike Trump-Zelensky.

Në fund të fundit, marrëveshja nuk u realizua.

Zelensky ishte dashur të merrte datën e takimit pasi premtoi hetimet në thirrjen telefonike të 25 korrikut. Në vend të kësaj, ukrainasve iu tha z. Zelensky duhej të bënin një deklaratë publike duke u angazhuar për hetimet. Z. Volker i tha Kongresit të enjten se kur ukrainasit atëherë ofruan një deklaratë të përgjithshme në lidhje me luftimin e korrupsionit, ajo u refuzua nga avokati personal i z. Trump, Rudolph W. Giuliani, i cili tha se Zelensky duhej t’i referohej posaçërisht akuzave për ndërhyrje të Ukrainës në Zgjedhjet e vitit 2016 dhe për kompaninë e gazit që punësoi djalin e zotit Biden Hunter. Në fund të fundit, ukrainasit – për kredinë e tyre – refuzuan.

Ndërkohë, diplomati i lartë amerikan në Kiev, William B. “Bill” Taylor, ishte shqetësuar se jo vetëm një takim i Shtëpisë së Bardhë, por edhe ndihma ushtarake amerikane për Ukrainën, të cilën Trump e kishte pezulluar, ishin të lidhura me kërkesën për hetime.

Në një mesazh enigmatik me tekst, më 8 shtator, Taylor iu referua një skenari “makthi” në të cilin “ata japin intervistën dhe nuk marrin ndihmën e sigurisë.” Kjo tingëllon si një referencë për një tjetër tregti politike, këtë herë duke përfshirë 391 milion dollarë ndihma.

Kongresi ka më shumë për të mësuar këtu, nga Taylor dhe të tjerët. Siç kemi shkruar, informacioni ynë është se Shtëpia e Bardhë po i ofronte ndihmë të sigurisë Ukrainës për të kryer hetimet e motivuara politikisht.

Por ligjvënësit tashmë e dinë shumë këtë: Ky ishte një akt i ashpër korrupsioni.