MENU
klinika

Kanceri i gjirit

Kur duhet të filloni kontrollin e mamografisë?

19.10.2019 - 17:13

Ekspertët ndonjëherë nuk pajtohen kur duhet të fillohet shfaqja e rregulltë e mamografisë.

Për shkak se depistimi identifikon kancerin dhe kanceret mund të jenë fatale, njerëzit mund të mendojnë se shqyrtimi duhet të fillohet më shpejt (në moshën 40 vjeç) sesa më vonë (në moshën 50 vjeç).

Sidoqoftë, shqyrtimi ka disa disavantazhe dhe përfitime për gratë më të reja që nuk janë aq të qarta sa ato për gratë e moshuara.

  • Më poshtë janë disa arsye për polemikën:

Ekzaminimi, veçanërisht në gratë e reja, zbulon anomalitë që mund të mos jenë kancere. Gjetja e një anomalie shpesh rezulton në një biopsi për të përcaktuar se çfarë është. Kështu, shqyrtimi rezulton në shumë më shumë biopsi të gjirit, ndonjëherë duke shkaktuar tek gratë ankth dhe shpenzim të panevojshëm, si dhe mund të rezultojë ndoshta në inde të mbresë në gji.

Disa kancere të gjirit, të tilla si kanceret në gji në vend (kanceret që nuk janë përhapur), nuk janë fatale. Disa kancere të gjirit rriten ngadalë dhe nuk do të shkaktonin vdekjen në jetën e një gruaje. Sidoqoftë, kanceret e tjerë të gjirit vazhdojnë të rriten dhe pushtojnë indet e tjera. Sa prej kancereve të zbuluara nga shqyrtimi përfundimisht do të ishin fatale është e paqartë.

Megjithatë, të gjitha kanceret trajtohen sepse aktualisht, praktikuesit e kujdesit shëndetësor nuk kanë prova të mjaftueshme për të përcaktuar se cilat duhet të trajtohen dhe cilat nuk duhet të trajtohen.

Mamografia është më pak e saktë tek gratë e reja. Kështu, shqyrtimi mund të humbasë kanceret, ndoshta përfshirë ato që mund të jenë fatale.

Shumë gra duhet të kontrollohen për të shpëtuar një jetë. Për gratë 50 vjec e më shumë, shqyrtimi shpëton jetë dhe rekomandohet gjithmonë.