MENU
klinika

The Guardian

Ky popull kurrë nuk ka vendosur vetë për fatin e tij

24.10.2019 - 17:59

Qeveria e Boris Johnson ka kërkuar të mashtrojë, injorojë dhe kundërshtojë parlamentin në çdo hap.

“Njerëzit kundër parlamentit” është strategjia e Johnsonit për kombin.

Ekziston një tension midis sovranitetit parlamentar dhe atij të popullit. Demokracia do të arrinte një ekuilibër midis të dyve. Ajo do të kombinonte demokracinë parlamentare (përfaqësuese) me demokracinë pjesëmarrëse. Por nuk kërkohet një ekuilibër i tillë.

Unë nuk dua të braktis demokracinë përfaqësuese. Dua ta shoh të ekuilibruar nga sovraniteti popullor, veçanërisht nga shumëllojshmëria e njohur si demokraci diskutuese. Për dallim nga natyra kundërshtare e demokracisë përfaqësuese, në të cilën politikanët përpiqen të dominojnë dhe mposhtin kundërshtarët e tyre, demokracia diskutuese do të thotë të bashkosh qytetarët së bashku për të zgjidhur problemet.

Ka shumë mënyra të tjera si demokracia e diskutueshme mund të ndryshojë jetën tonë.

Konventat kushtetuese mund të përdoren për të hartuar parime të qeverisjes, për të cilat pjesa tjetër e popullsisë mund të votojë.

Shpresoja se Brexit do të nënkuptonte kthimin e pushtetit te njerëzit.

Por Johnson është aq përçmues i sovranitetit popullor sa dhe ai i sovranitetit parlamentar. Ai kërkon sovranitet të një lloji tjetër: kontroll autokratik si në parlament ashtu edhe mbi njerëzit.

Pjesëmarrja në politikë nuk është një dhuratë. Është e drejta jonë.

George Monbiot është një kolumnist i The Guardian.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”

Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”