MENU
klinika

Flasin mjekët

Me ndërhyrje dhe më shumë ilaçe pas operacionit

22.10.2019 - 16:05

Mjetet qetësuese në formën e ilaçeve u përshkruhen 1 në 5 pacientë që marrin një pajisje kardiake apo pajisje tjetër të zemrës të implantueshme, zbulon një studim i ri.

Ai përfshinte më shumë se 16.500 të rritur amerikanë që kishin pajisje të zemrës të implantuara midis 2010 dhe 2018.

Pas procedurave të tyre, opioidët u përshkruan në rreth 20% të pacientëve . Prej tyre, 80% nuk kishin marrë kurrë opioide më parë. Në mesin e atyre pacientëve, më shumë se 9% rimbusonin recetën e tyre.

Afërsisht 40% morën më shumë se 200 ekuivalentë të morfinës orale me recetë, sipas studiuesve.

Studimi u botua më 21 tetor në revistën HeartRhythm.

“Shpjegimi për këtë numër të lartë të recetave të opioideve mund të jetë për shkak të arsyeve të ndryshme duke përfshirë faktorët e mjekut, faktorët e pacientit dhe normat sociale”, tha autori i parë dhe kardiologu Dr Justin Lee, nga Klinika Mayo në Rochester, Minn.

Faktorët specifikë përfshijnë trajnimin e mjekut për menaxhimin e dhimbjes dhe përvojat e mëparshme; pritjet e pacientëve për kontrollin e dhimbjes dhe çështje të tjera shëndetësore; si dhe ndjeshmërinë e tyre individuale ndaj dhimbjes, zbuluan studiuesit.

“Ne duhet të përqëndrohemi më shumë në strategjitë alternative të menaxhimit të dhimbjes për të zvogëluar përdorimin e opioideve pas procedurave të pajisjes”, tha Lee në një konferencë mjekësore.

Opioidet me recetë janë një kontribues i madh i epidemisë opioide amerikane. Studiuesit vunë në dukje se më shumë amerikanë vdesin nga mbidoza e opioideve me recetë sesa nga kokaina dhe heroina.

“Ekziston një nevojë e qartë për më shumë studime dhe vetëdije për administrimin e dhimbjeve pas operacionit pas procedurave të vendosjes së pajisjeve për të zvogëluar dhimbjet pas operacionit dhe recetat pas operacionit”, tha bashkëautori Dr Abhishek Deshmukh, një tjetër kardiolog Mayo Clinic.

“Kjo shkon nga teknika të ndryshme intraprocedurale për të zvogëluar dhimbjen pas operacionit deri në konsideratat e përdorimit të një kombinimi të ilaçeve të planifikuar jo-opioid për një strategji më të mirë të kontrollit të dhimbjes”, shtoi ai.