MENU
klinika

Çfarë mund të jenë tjetër?

Mësoni t’i dalloni gungat në gji, jo të gjitha janë kancer!

10.10.2019 - 11:06

Çfarë janë gungat e gjirit?

Gungat e gjirit janë gunga, rritje ose zona të vështira që ndjehen ndryshe nga pjesa tjetër e gjirit. Ju mund të vini re një gungë të gjirit rastësisht ose gjatë një ekzaminimi.

Gungat e gjirit janë të zakonshme;

Shumica e gungave nuk janë kancer;

Gungat e gjirit mund të jenë të dhimbshme ose pa dhimbje;

Gungat mund të ndjehen të qetë, të rrumbullakët dhe të luajtshëm ose me gunga të tjera të vogla dhe të trasha;

  • Çfarë shkakton gunga në gji?

Kanceri nuk është shkaku më i zakonshëm i gungave të gjirit.

Shkaqet më të zakonshme të gungave të gjirit janë:

Fibroadenoma, të cilat janë gunga të rrumbullakëta të vogla, të lëmuara, të luajtshme, pa dhimbje që zakonisht ndodhin tek gratë që janë në moshë për të pasur fëmijë;

Ndryshimet fibrocistike, japin përgjumje të përgjithshme dhe dhimbje në gjoks , të shkaktuara nga ndryshimet mujore në hormonet femërore, si estrogjeni dhe progesteroni;

Shkaqet më pak të zakonshme të gungave të gjirit janë:

Infeksioni i gjirit;

Një gjëndër qumështi e bllokuar pasi të ndaloni ushqyerjen me gji;

Kanceri i gjirit;

  • Kur duhet të shkoj te mjeku për një gungë në gji?

Shkoni te mjeku brenda 1 deri në 2 ditë nëse keni një gungë dhe:

Skuqje, ënjtje dhe dhimbje;

Qelb që rrjedh;

Shkoni te mjeku brenda 7 ditëve nëse keni një gungë dhe:

kolana e librave

Gunga nuk lëvizë (ndjehet e mbërthyer në lëkurë ose gjoks);

Gunga ndjehet shumë e vështirë dhe e pabarabartë;

Nyjet limfatike të fryra në sqetull që nuk do të lëvizin;

Dimensionimi i lëkurës pranë gungës që duket si lëkura e një portokalli;

  • Çfarë do të ndodhë gjatë vizitës tek mjeku?

Mjekët do t’ju bëjnë pyetje në lidhje me simptomat dhe shëndetin tuaj. Ata do të bëjnë një provë , përfshirë një ekzaminim të gjirit për të ndjerë gunga.

Për të thënë nëse gunga e gjirit është kancer, mjekët shpesh bëjnë më shumë teste, siç janë:

Ultratinguj (një provë që përdor valët e zërit për të krijuar një pamje lëvizëse të pjesës së brendshme të gjoksit;

Mamografia (rreze x);

  • Në varësi të simptomave dhe rezultatet e këtyre testeve, mjeku mund të:

Vendos një gjilpërë në gungë dhe të nxjerr lëng ose një mostër indesh;

Bëjë një prerje në lëkurë për të marrë një pjesë të gungës dhe e shëh atë nën mikroskop (biopsi);

  • Si i trajtojnë mjekët gungat e gjirit?

Nëse gungat e gjirit janë ndryshime fibrocistike, mjekët mund të:

Kullojnë kistin me një gjilpërë;

Ju këshillojnë të mbani veshje të buta dhe të lirshme;

Rekomandojnë që të merrni acetaminofen ose ibuprofen për të pakësuar dhimbjen;

  • Nëse gungat e gjirit tuaj janë fibroadenoma, mjekët mund të thonë:

Bëni operacion për t’i hequr ato;

Lërini të largohen vet, por caktoni kontrollet për të kërkuar ndryshime;

Nëse gunga e gjirit është kancer, mjekët mund të bëjnë operacione për të hequr tumorin dhe për të dhënë lloje të tjera të trajtimit të kancerit, siç janë terapia me rrezatim, kimioterapia dhe ilaçet.