MENU
klinika

Mund të jetë e dëmshme!

Mos e vononi kirurgjinë për kancerin e gjirit!

26.10.2019 - 18:15

Mos e vononi kirurgjinë për kancerin e gjirit në fazën shumë të hershme, mund të jetë shumë e dëmshme.

Vonesa e operacionit për një kancer joinvaziv të gjirit mund të ketë pasoja të rënda, tregon një studim i ri.

Vonesat më të gjata në operacionin për karcinomën duktale in situ (DCIS) kancerin e gjirit çojnë në një rrezik më të lartë të karcinomës duktus invazive dhe një shkallë mbijetese pak më të ulët, zbuluan studiuesit.

“Për secilin muaj vonesë, kishte një ndryshim në 1% të mbijetesës. Por për secilin muaj vonesë, pati një rritje të përafërt prej 1% në gjetjen e kancerit invaziv,” tha autori i studimit Dr. Richard Bleicher, një profesor i onkologjisë kirurgjikale në Fox Chase Center of Cancer, në Philadelphia.

“Dallimi i mbijetesës me një vonesë është i vogël,” vuri në dukje Bleicher në një njoftim qendror për lajmet.

“Ndërsa nuk është emergjente për t’u trajtuar menjëherë, vonesat kanë një efekt dhe duhet të shmangen vonesat e gjata.”

DCIS ndodh kur qelizat anormale formohen në kanalin e qumështit të gjirit dhe është faza më e hershme e kancerit të gjirit. Kur qelizat kanceroze përhapen përtej kanalit të qumështit, bëhet karcinoma e duktusit invaziv.

Trajtimi standard për DCIS është operacioni dhe radioterapia, së bashku me terapinë endokrine. Por hulumtimi sugjeron që disa DCIS kurrë nuk mund të përparojnë drejt sëmundjes invazive, dhe gjykimet klinike janë duke u kryer për të përcaktuar nëse DCIS mund të vërehet, në vend se të hiqet në mënyrë kirurgjikale.

Ky studim “sugjeron që vonesat në menaxhimin operativ të DCIS shoqërohen me pushtim dhe rezultate pak më të këqija,” tha Bleicher. “Meqenëse vëzhgimi paraqet vonesë të pafundme, sugjeron që nuk duhet të ndiqet ende jashtë një provimi klinik te pacientët të cilët do të tolerojnë heqjen”.

Studimi përfshiu më shumë se 140.600 gra amerikane (123.947 me DCIS, 16.668 me karcinoma inde invazive). Ata u diagnostikuan midis 2004 dhe 2014.

Mbijetesa u krahasua me pesë intervale kohore në vonesat për të bërë operacion: më pak se 30 ditë, 31-60 ditë, 61-90 ditë, 91-120 ditë, ose 121-365 ditë.

Mbijetesa e përgjithshme ishte 95.8%, me një kohë mesatare nga diagnoza deri në kirurgji prej 38 ditësh. Sidoqoftë, çdo rritje në intervalin diagnozë-kirurgji shoqërohej me një rritje prej 7.4% të rrezikut të vdekjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN