MENU
klinika

Kadareja sigurisht JO!

“NOBELI mbetet brenda BE-së”

10.10.2019 - 14:17

     Akademia Suedeze njoftoi sot në orën 13:00, emrat e dy laureatëve të saj të fundit, për çmimin “Nobel” në letërsi. Për vitin 2019, nderi i akordohet autorit austriak Peter Handke “për një krijimtari me ndikim të madh, që me aftësinë gjuhësore eksploron rrethinat dhe specifikën e përvojës njerëzore”./Konica.al

Çmimi “Nobel” për letërsi 2018, që nuk u dha vitin e kaluar për shkak të krizës që përfshiu Akademinë, i jepet polonezes Olga Tokarczuk, 57 vjeçe, fituese e çmimit Man Booker Prize 2018, “për imagjinatën narrative, që së bashku me pasionin e gjithanshëm paraqet kapërcimin e kufijve si një formë të jetës”. Fituesit janë në vazhdën e pasuesve, Bob Dylan në 2016 dhe Kazuo Ishiguro në 2017.

Akademia, e privuar nga kuorumi i anëtarëve të parashikuar në aktet nënligjore për të emëruar një laureat “Nobel”, iu desh të hiqte dorë vitin e kaluar dhe ta shtynte shpalljen për një vit, për herë të parë që nga Lufta e Dytë Botërore. Pas dorëheqjeve të nëpasnjëshme dhe ndërhyrjes së mbretit për të reformuar statutet, rojtarët e tempullit, iluzionet e tyre të humbura, aspirojnë të mbyllin librin e një komedie fatale njerëzore dhe të flasin këtej e tutje vetëm për prozën dhe vargun.

 

 

 

kolana e librave

Olga Tokarczuk, shkrimtare dhe eseiste, lindur në Sulechów në vitin 1962, është një nga shkrimtaret polake më të vlerësuara nga kritika dhe më të përkthyera. “Shtëpia e ditës”, “Shtëpia e natës” etj. janë sukseset e saj më të mëdha tregtare dhe kritike. Ka studiuar për psikologji në Universitetin e Varshavës dhe jeton në Wałbrzych. Si një zbulim i patjetërsueshmë m ajo konsiderohet një fenomen i popullaritetit respektuar për shijen e saj të mirë, dijen, talentin letrar, thellësinë filozofike dhe aftësinë për të rrëfyer.

 

 

 

Peter Handke është shkrimtar austriak, dramaturg, skenarist, regjisor dhe përkthyes, i cili pretendon të shkruarin eksperimental. Lindi në vitin 1942 në Griffen, Carinthia. Debutimi i tij i parë ishte në vitin 1963, duke vijuar me botimin e rreth dyzet librave në të gjitha zhanret letrare. Krijimtaria e tij është përkthyer gjerësisht në të gjithë botën, çka e bën padyshim autorin më të njohur të letërsisë bashkëkohore në gjuhën gjermane. Një tekst i dytë, “Kali”, shfaqet njëkohësisht në koleksionin “Nga e gjithë bota”.