MENU
klinika

Mësoni shkakun dhe si mund të trajtohet!

Pëllëmbët e duarve janë të çara dhe të infektuara?

09.10.2019 - 18:47

Një abscesi i dorës është një akumulim i qelbit që prek dorën, zakonisht shkaktuar nga një infeksion bakterial.

Absceset në duar janë mjaft të zakonshme dhe zakonisht vijnë nga dëmtimi.

Një absces i cekët (sipërfaqësor) mund të zhvillohet pikërisht nën lëkurë kudo në dorë dhe pothuajse gjithmonë rezulton nga një dëmtim i vogël, siç është një ndarje apo kërc i dëmtuar.

Dhimbje të forta, temperaturë dhe skuqje zhvillohen mbi abscesin, shpesh me ënjtje të nyjeve limfatike në sqetull.

Një abscesi më i thellë mund të ndodhë në çdo pjesë të pëllëmbës dhe të përhapet midis kockave metakarpale (kockat e dorës midis dore dhe gishtërinjve). Një infeksion i tillë mund të ndodhë pasi lëkura të jetë carë ose dora të shpohet nga diçka e mprehtë.

Absceset e palmës (pjesa e brendshme edorës) mund të zhvillohen nga një infeksion. Abceset e palmës fillojnë si dhimbje të mëdha drithëruese me ënjtje dhe butësi kur preken.

Enjtja dhe dhimbja mund të jenë më të mëdha në pjesën e sipërme të dorës sesa në pëllëmbë.

kolana e librave

Mjekët e bazojnë diagnozën e një abscesi të duarve në një ekzaminim. Ata bëjnë rrezet x për të zbuluar ndonjë trup të huaj (siç është një fragment dhëmbi, gjilpërë ose objekt tjetër) që mund të fshihet nën lëkurë.

  • Trajtimi

Kullimi i abcesit;

Antibiotikë dhe një çarje për pastrim;

Trajtimi i një abscesi dore përfshin kullimin kirurgjik në qelizë përmes një prerjeje.

Jepen edhe antibiotikë, dhe njerëzit mbajnë një garxë derisa infeksioni të largohet.

Njerëzit mund të kenë nevojë të kryejnë terapi fizike më pas për të kapërcyer ngurtësinë dhe ënjtjen dhe për të përmirësuar funksionin.