MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Përgjumje e tepruar gjatë ditës, ju zë gjumi befas dhe pa kuptuar?

06.10.2019 - 16:00
  • Çfarë është narkolepsia?

Narkolepsia është një sëmundje në të cilën ju bini në gjumë pa pushim, ose jeni shumë i përgjumur, gjatë ditës. Së bashku me përgjumjen, mund të keni sulme të papritura të dobësisë së muskujve.

Narkolepsia nuk ndikon në shëndetin tuaj, por mund të shkaktojë probleme për ju në shkollë ose punë;

Ju mund të humbni motivimin, të keni probleme të kushtoni vëmendje ose të kaloni në depresion;

Mjekët testojnë narkolepsinë me teste speciale të gjumit të bëra në një laborator gjumi;

Ilaçet mund të ju ndihmojnë të qëndroni zgjuar dhe të kontrolloni simptoma të tjera;

  • Çfarë e shkakton narkolepsinë?

Njerëzit me narkolepsi nuk kanë një model normal të gjumit. Modelet e trurit që duhet të ndodhin vetëm gjatë ëndrrave mund të shfaqen ndërsa jeni zgjuar.

Mjekët nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton narkolepsinë. Por duket se kalon në familje. Disa njerëz mund të kenë një çekuilibër kimik në trurin e tyre.

  • Cilat janë simptomat e narkolepsisë?

Simptomat zakonisht fillojnë në cdo moshë. Ato mund të përfshijnë:

Përgjumje e tepruar gjatë ditës;

Bie në gjumë befas, pa kuptuar (sulmet e gjumit);

Bie në gjumë gjatë një takimi, ose gjatë ngarjes së makinës ose ngrënies;

Gjymtyrë ose dobësi e papritur e muskujve, shpesh e shkaktuar nga ndjenja e një emocioni të papritur si zemërimi, befasia ose e qeshura;

Të mos jeni në gjendje të lëvizni kur bini në gjumë ose zgjoheni (paraliza e gjumit);

Ëndrra;

Shikimi ose dëgjimi i gjërave që nuk gjenden kur bien në gjumë ose zgjoheni;

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam narkolepsi?

Mjekët mund t’ju bëjnë të plotësoni një pyetësor për përgjumjen. Ata mund të ju lejojnë të mbani një ditar të gjumit. Në një ditar të gjumit, ju shkruani kur flini dhe sa kohë. Nëse mjekët nuk janë të sigurt se cili është problemi apo sa i rëndë është, ata mund t’ju dërgojnë tek një specialist i gjumit. Specialisti mund të bëjë:

Një test gjumi;

  • Cilat janë testet e gjumit?

Për shkak se nuk mund t’i tregoni mjekut se çfarë po ndodh kur jeni në gjumë, mjekët kanë pajisje që mund t’ju monitorojnë ndërsa flini. Testet e gjumit mund të bëhen:

Në shtëpi në shtratin tuaj;

Në një laborator gjumi në spital ose zyrën e mjekut;

Për provën në shtëpi, ju shkoni në shtrat duke mbajtur sensorë nën hundë , rreth gjoksit dhe në gisht. Një pajisje e vogël e bashkangjitur me sensorët regjistron modelet e frymëmarrjes dhe nivelin e oksigjenit. Ai i dërgon informacionet te mjeku i gjumit.

Për testin e laboratorit të gjumit, do të flini natën në laborator. Ky test përdor më shumë sensorë. Për shembull, sensorët monitorojnë valët e trurit dhe lëvizjet e muskujve të syve. Gjithashtu, një teknik i gjumit ju shikon të flini duke përdorur një aparat fotografik që regjistron të gjitha lëvizjet dhe frymëmarrjen. Njerëzit shqetësohen se nuk do të mund të flenë në laborator duke veshur të gjithë sensorët. Por shumica e njerëzve flenë jo më keq sesa bëjnë në shtëpi.

  • Si e trajtojnë mjekët narkolepsinë?

Nuk ka kurë për narkolepsinë, por trajtimi ndihmon shumë njerëz të jetojnë normalisht. Mjekët do t’ju rekomandojnë të:

Bëni gjumë të mjaftueshëm gjatë natës;

Shmangni alkoolin, pirjen e duhanit dhe ilaçet e caktuara që ndikojnë në gjumë;

Bëni një sy gjumë të shkurtër (më pak se 30 minuta) çdo ditë në të njëjtën kohë;

Merrni ilaçe stimuluese për t’ju mbajtur zgjuar;

Ndonjëherë, merrni disa ilaçe kundër depresionit që ndihmojnë në parandalimin e dobësisë së papritur të muskujve dhe paralizës së gjumit;