MENU
klinika

Kujdes!

Personat e moshuar, të rrezikuar nga ky problem i zemrës

08.10.2019 - 09:35

Zemra është një muskul që pompon gjak nëpër trupin. Shkalla e zemrës është sa shpejt rrah zemra.

Zemra duhet të ketë gjithmonë një rrahje të rregullt, ritmike, si akrepat e një ore.

Zemra ka katër dhoma. Atria janë dy dhomat e sipërme. Ventrikulat janë dy dhomat e poshtme. Atria pompon gjak në ventrikuj. Ventrikulat pompojnë gjakun në mushkëri dhe trup.

Qelizat speciale të kardiake në një pjesë të atria të quajtur nyja SA dërgojnë sinjale të rregullta elektrike në muskulin tuaj të zemrës për ta bërë atë të kontraktojë.

Sistemi i përcjelljes së zemrës ka shirita të vegjël indesh si tela elektrikë. Sistemi i përcjelljes bart sinjalet e kardiake në pjesën të zemrës. Sinjalet duhet të merren nga të gjitha qelizat e muskujve të zemrës në kohën e duhur në mënyrë që zemra të japë një rrahje të mirë, të fortë që pompon gjakun siç duhet.

  • Cilat janë rrahjet e parakohshme?

Rrahjet e parakohshme janë një lloj ritmi jonormal i zemrës. Ata janë rrahje zemre shtesë të shkaktuara nga një sinjal elektrik në zemër që vijnë shumë herët.

Një rrahje e parakohshme atriale është kur sinjali i hershëm vjen nga atria. Këto rrahje të parakohshme janë të zakonshme në shumë njerëz të shëndetshëm.

Një rrahje e parakohshme e ventrikulit është kur sinjali i hershëm vjen nga ventrikuli. Këto rrahje të parakohshme janë të zakonshme tek njerëzit e moshuar.

Ju mund të mos keni simptoma, ose mund të ndjeni ndryshime në rrahjet e zemrës (palpitimet).

Ju mund të mos keni nevojë për trajtim, por nganjëherë mjekët përshkruajnë ilaçe për të kontrolluar rrahjet e zemrës.

  • Çfarë shkakton rrahjet e parakohshme?

Rrahjet e parakohshme atriale janë të zakonshme, veçanërisht në mesin e personave të moshuar që kanë çrregullime të mushkërive (siç është COPD).

Rrahjet e parakohshme të ventrikulit janë të zakonshme tek njerëzit e moshuar, veçanërisht ata me sëmundje arterie koronare, dështim të zemrës ose çrregullime të valvulave të zemrës.

Rrahjet e parakohshme mund të ndodhin me:

Stresin fizik ose emocional;

Pirja e kafesë, çajit ose alkoolit;

Përdorimi i disa ilaçeve të të ftohtit, alergjisë dhe astmës;

  • Cilat janë simptomat e rrahjeve të parakohshme?

Rrahjet e parakohshme zakonisht nuk shkaktojnë simptoma.

Disa njerëz mund të ndjejnë rrahjet shtesë të zemrës (palpitimet). Nëse keni shumë rrahje të parakohshme të ventrikulit kur ushtroheni, mund të ndjeheni të dobët ose të paaftë për tu stërvitur.

  • Si mund të thonë mjekët nëse kam rrahje të parakohshme?

Mjekët ndiejnë pulsin dhe bëjnë:

Një elektrokardiogram (ECG / EKG);

Një EKG është një test i shpejtë dhe pa dhimbje që mat aktivitetin elektrik të zemrës duke përdorur ngjitës dhe kabllo në gjoks, krahë dhe këmbë.

te moshuar
  • Si i trajtojnë mjekët rrahjet e parakohshme?

Zakonisht nuk ka nevojë për trajtim, përveç shmangies:

Stresi fizik ose emocional;

Kafe, çaj ose alkool;

Disa ilaçe të ftohta, alergji dhe astmë;

Nëse keni shumë rrahje të parakohshme atriale që janë shumë të pakëndshme, mjekët mund t’ju japin ilaçe për ta bërë zemrën të mbaj një ritëm normal.

Nëse keni rrahje të parakohshme të ventrikulit dhe kohët e fundit keni pasur një sulm në zemër ose keni dështim në zemër që shkakton simptoma, mjekët mund të përshkruajnë ilaçin e quajtur beta-bllokues.