MENU
klinika

Mësoni se si

Procedurat për të zbuluar ngushtimin e një arterie

21.10.2019 - 16:12

Në angiografinë e arterieve periferike (ato të krahëve, këmbëve dhe trungut — përveç atyre që furnizojnë zemrën) një kateter i hollë (një tub plastik i vogël, fleksibël, i zbrazët) futet në një arterie në qafë, krah ose në ijë / kofshë e sipërme përmes një vrime të bërë me një gjilpërë.

Një anestezik lokal jepet për të mpirë vendin e shpimit. Kateteri futet përmes enëve të gjakut të mëdha dhe në enën e gjakut që po testohet. Procedura bëhet në spital dhe zgjat 40 deri në 60 minuta. Angiografia koronare është e ngjashme, përveç se kateteri është i filetuar në arteriet që furnizojnë zemrën.

Angiografia mund të bëhet për të zbuluar ngushtimin ose bllokimin e një arterie (sëmundje arterie periferike), një fryrje (aneurizëm) në një arterie, ose një kanal anormal midis një arterie dhe një vene (fistula arteriovenoze). Gjatë disa dekadave të kaluara, përparimet në përdorimin e tomografisë së llogaritur (CT) dhe rezonancës magnetike (MRI) për angiografinë jo-tërheqëse kanë bërë që përdorimi i këtyre teknikave inviive ( të gjalla) angiografike shumë më të zakonshme.

Angiografia e aortës (aortografia) mund të përdoret për të zbuluar anomalitë (siç është aneurizmi ose diseksioni) në aortë.

arteriet ne rrezik-konica.al

Mund të përdoret gjithashtu për të zbuluar rrjedhjen e valvulës midis barkushes së majtë dhe aortës (rregullimi i aortës).

Angiografia e zbritjes digjitale mund të bëhet para angiografisë selektive për të zbuluar dhe vizualizuar probleme të tilla si ngushtimi ose bllokimi i një arterie.

Sidoqoftë, ky lloj angiografie është rrallë i përshtatshëm për të përcaktuar nëse është i nevojshëm kirurgji (me ose pa angioplastikë). Angiografia e zbritjes digjitale nuk përdoret për arteriet koronare sepse është e panevojshme. Imazhe të qarta të këtyre arterieve mund të merren kur një bojë radiopaque injektohet drejtpërdrejt në një arterie koronare.

Në angiografinë e zbritjes dixhitale, imazhet e arterieve merren para dhe pasi të injektohet një ngjyrosje radiopaque, dhe një kompjuter zbret imazhet njeri pas tjetrit.

Imazhet e indeve përveç arterieve (siç janë kockat) kështu eliminohen. Si rezultat, arteriet mund të shihen më qartë, kërkohet shumë më pak bojë, dhe procedura mund të jetë më e sigurt se angiografia standarde.