MENU
klinika

Nga The Washington Post

Qeveria e Kinës, përgjithmonë një ‘fëmijë’…

10.10.2019 - 12:36

Me zemërimin e Kinës në lidhje me postimin në Twitter nga Menaxheri i Përgjithshëm i Houston Rockets, Daryl Morey që mbështeste demonstratat në Hong Kong akoma në vrimë të plotë, me të drejtë mund të pyesni:

A do të rritet ndonjëherë qeveria e Kinës?

Kina reagoi ndaj postimit të Morey-t duke pezulluar transmetimin në televizionin shtetëror të lojërave t të NBA-së në Kinë. Gjigandi kinez i Internetit Tencent, i cili funksionon gjithnjë e më shumë si një ndërmarrje e drejtuar nga shteti, gjithashtu tha se do të ndalonte transmetimin dixhital të lojërave.

Adam Silver bëri një deklaratë relativisht të paqartë që: “Ne jemi të pakënaqur dhe kundërshtojmë pretendimin për të mbështetur të drejtën e Morey për lirinë e shprehjes. Ne besojmë se çdo vërejtje që sfidon sovranitetin kombëtar dhe stabilitetin shoqëror nuk është brenda sferës së lirisë së fjalës.

E gjithë kjo për shkak të një postimi?

Reagimi i Kinës është në kundërshtim me statusin e Kinës si një superfuqi globale. Pse duhet të kujdeset  Kina se çfarë thotë një djalë në Houston për Hong-Kongun? Pse të shqetësohemi për pikëpamjet e tij për çështjet globale?

kolana e librave

Por e vërteta e trishtë është se Kina po bëhet gjithnjë e më e ndjeshme ndaj ngacmimeve të perceptuara.

Pronari i sapokthyer i Brooklyn Nets, Joe Tsai, , u përpoq të shpjegojë reagimin e Kinës në një postim në Facebook. Tsai u kthye në historinë e dhimbshme të Kinës në shekullin XIX, kur imperialistët perëndimorë, përfshirë britanikët, morën copëza të Kinës si koloni, përfshirë Hong-Kongun.

Por kjo shtron disa pyetje. Së pari, në cilën pikë do të lënë pushtetarët e Kinës pas shekullin e 19-të?  Pra, pse qeveria e Kinës po fiksohet përsëri me atë histori tani?

Dhe së dyti, në postin e tij, Tsai iu referua demonstratave në Hong-Kong si një “lëvizje separatiste”. Me të vërtetë? Me siguri, ka radikalë midis demonstruesve që duan Hong-Kongun të pavarur, por ata janë qartësisht pakicë. Shumica thjesht do që Kina të respektojë detyrimet e saj ndërkombëtare dhe të lejojë më shumë demokraci në Hong-Kong. Ata duan që qeveria e Hong-Kongut të jetë përgjegjëse së pari ndaj njerëzve të Hong-Kongut.

Për këtë ishte postimi i Morey-t. Dhe çfarë problemi ka me këtë?

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN