MENU
klinika

Simptomat e para dhe çfarë duhet të bëni!

Rrezikshmëria e gjakut të mpiksur në vena

18.10.2019 - 15:38

Kur jeni të dëmtuar dhe gjakosur, gjaku juaj formon një mpiksje për të vulosur enët e gjakut të dëmtuara dhe për të ndaluar gjakderdhjen.

Ju nevojiten substanca të veçanta të mpiksjes dhe trombocitet (qelizat shumë të vogla të gjakut) në mënyrë që të bëhet mpiksja. Ndonjëherë mpiksjet formohen kur nuk supozohet.

Çfarë është koagulimi intravaskular i përhapur (DIC)?

Koagulimi është mpiksje. Të shpërndara do të thotë e përhapur dhe brenda enëve të gjakut (intravaskular). Pra, DIC është një problem në të cilin trupi formon shumë mpiksje të vogla gjaku përgjatë rrjedhës së gjakut.

Mpiksjet në DIC bllokojnë shumë enë të vogla të gjakut, të cilat ulin rrjedhjen e gjakut në organet tuaja;

Organet mund të mos funksionojnë mirë dhe madje mund të dëmtohen përgjithmonë;

Blood sampling by an older man

Të gjitha mpiksjet e vogla të shkaktuara nga DIC përdorin substancat mpiksëse të trupit dhe trombocitet;

Nëse substancat e mpiksjes dhe trombocitet janë përdorur, ju jeni në rrezik për gjakderdhje serioze;

DIC mund të ndodhë papritmas nga një infeksion ose dëmtim i madh, ose mund të ndodhë ngadalë, zakonisht nga kanceri;

Mjekët nuk mund të ndalojnë DIC por ata do të trajtojnë problemin që po shkakton DIC;

  • Çfarë e shkakton DIC?

Problemet që mund të çojnë në DIC përfshijnë:

Infeksione të rënda, veçanërisht sepsë (një infeksion serioz i qarkullimit të gjakut);

Presioni i ulët i rëndë i gjakut (shoku) nga ndonjë shkak, siç është një dëmtim i madh ose komplikime të operacionit;

Komplikimet e shtatzënisë;

Disa kancere;

  • Cilat janë simptomat e DIC?

DIC mund të fillojë papritmas ose ngadalë, në varësi të asaj që e ka shkaktuar atë;

  • DIC që fillon papritur, si nga sepsë ose shok, zakonisht shkakton:

Gjakderdhje nga gjilpërat dhe serumet IV;

Helmimi i gjakut;

Gjakderdhja mund të jetë shumë e vështirë për t’u ndalur;

DIC që fillon ngadalë, si tek njerëzit me kancer, zakonisht shkakton probleme të koagulimit sesa probleme me gjakderdhje;

Mpiksjet në këmbë mund të shkaktojnë ënjtje, dhimbje ose skuqje;

Mpiksjet në mushkëri mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje;

Njerëzit me DIC mund të vdesin, veçanërisht nëse problemi që shkaktoi DIC gjithashtu është i rrezikshëm.

analiza-gjaku-konica.al
  • Si mund të thonë mjekët nëse kam DIC?

Mjekët do të bëjnë analizat e gjakut për të parë sa më mirë mpiksjen e gjakut. Ata gjithashtu do të masin trombocitet dhe substancat e caktuara të koagulimit në rrjedhën e gjakut.

  • Si e trajtojnë mjekët DIC?

Mjekët trajtojnë problemin ose dëmtimin që shkakton DIC. Problemet e koagulimit dhe gjakderdhjes zakonisht largohen kur shkaku është korrigjuar.

DIC që zhvillohet papritur është një emergjencë sepse mund të dëmtojë organet dhe të çojë në shumë gjakderdhje. Mjekët mund të ju japin transfuzion gjaku dhe ilaçe për të ndihmuar në ndalimin e gjakderdhjes.

Nëse nuk jeni të gjakosur dhe problemi juaj kryesor është mpiksja që bllokon enët e gjakut, mjekët mund t’ju japin ilaç që ngadalëson mpiksjen.