MENU
klinika

Ky është shkaku!

Shikim të paqartë? Ju duket se keni diçka në sy?

27.10.2019 - 19:02

Keratopatia bulloze është një çrregullim i syve që përfshin një enjtje të fryrë të kornesë (shtresa e qartë para irisit dhe bebes së syrit).

Simptomat përfshijnë ndjeshmërinë ndaj dritës , shikimin e paqartë dhe ndjenjën e ndërprerë të një objekti të huaj në sy.

Mjekët diagnostikojnë keratopatinë bulloze bazuar në shfaqjen e kornesë së personit.

Trajtimi mund të përfshijë pika të syrit për të tërhequr lëngun e tepërt nga kornea, ilaçet për të ulur presionin në sy dhe transplantimin e kornesë.

Keratopatia bulloze është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Mund të ndodhë në vetvete, mund të trashëgohet në familje, dhe, herë pas here, ndodh pas operacionit në sy, siç është heqja e kataraktit.

  • Simptomat

Enjtja çon në formimin e fshikëzave të mbushura me lëng në sipërfaqen e kornesë. Ndjeshmëria kur shikoni dritat e ndritshme dhe mjegullimi i konsiderueshëm i shikimit mund të rezultojë. Fshikëzat mund të cahen , duke shkaktuar dhimbje të forta, shpesh me ndjesinë e një objekti të huaj të bllokuar në sy, dhe mund të dëmtojnë më tej shikimin.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Diagnoza e keratopatisë bulloze bazohet në paraqitjen tipike të një korneje të fryrë dhe të errët me flluska në sipërfaqe. Një llambë e çarë, një instrument që i mundëson një mjeku të ekzaminojë syrin nën zmadhim të lartë, përdoret për të ekzaminuar kornean.

Gjatë ekzaminimit, mjeku mund të aplikojë pika të syve që përmbajnë një ngjyrë të verdhë-jeshile të quajtur fluoreshenin. Fluoresheni përkohësisht njollos zona të dëmtuara të kornesë, duke bërë të mundur që të shihen zona të dëmtuara që nuk janë ndryshe të dukshme.

Probleme me shikimin
Probleme me shikimin
  • Trajtimi

Pika për sytë;

Ilace për të ulur presionin në sy;

Lentet e kontaktit;

Ndonjëherë transplantimi i kornesë;

Keratopatia bulloze trajtohet nga një okulist (një mjek i specializuar në vlerësimin dhe trajtimin — kirurgjikale dhe jonurgjikal — të çrregullimeve të syrit).

Pika të syrit (kripë hipertonike) ose (klorur natriumi hipertonik) përdoren për të tërhequr lëngun e tepërt nga kornea.

Disa herë jepen ilaçe që ulin presionin në sy.

Me raste, lentet e kontaktit mund të përdoren për një periudhë të shkurtër kohore për të ulur sikletin duke vepruar si fashë në kornea.

Nëse shikimi është zvogëluar ose sikleti është i rëndë dhe i zgjatur, shpesh bëhet transplantimi i kornesë.