MENU
klinika

I indinjuar për qëndrimin e Francës

‘Shpërthen’ Eduard Kukan: Macron, sabotues i heshtur

18.10.2019 - 20:29

Ish-raportuesi për Shqipërinë në Parlamentin Evropian, Eduard Kukan shkruan se ndihet i indinjuar nga vetoja e Francës kundër hapjes së negociatave me Shqipërinë dhe Bashkimin Evropian.

Kukan e cilëson të papërgjegjshëm dhe dritëshkurtër kreun e shtetit francez, presidenti Emmanuel Macron.

“Unë e kam ditur sepse Presidenti Francez Macron ka luajtur rolin e një sabotuesi të heshtur për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, nuk besoja se ata do të përdornin një lojë të tillë për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë kur u mor zyrtarisht vendimi. Ai është shumë dritëshkurtër dhe i papërgjegjshëm”, shkruan Kukan.

REAGIMI I PLOTË KUKAN
Jam shumë i neveritur dhe i indinjuar nga pozicioni i Francës në samitin e BE-së, i cili ka çuar në shtyrjen e mëtejshme të procesit të zgjerimit të BE-së. Unë e kam ditur se Presidenti Francez Macron kishte luajtur rolin e një sabotatori të heshtur për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, nuk besoja se ata kishin përdorur një mashtrim të tillë për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë kur u mor zyrtarisht vendimi dritëshkurtër dhe i papërgjegjshëm.
Megjithatë, pjesa tjetër e besueshmërisë që kemi akoma atje (Tek BE) do të humbasë në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Ky është një gjest degradues drejt këtij rajoni strategjik për interesat globale të BE-së. Do të dëshiroja t’u bëj thirrje partnerëve tanë të Ballkanit Perëndimor që të mos jenë të neveritur. Edhe pse e kuptoj plotësisht se sa e vështirë është. Në BE, ata kanë një shumicë miqsh dhe politikanë seriozë që do të vazhdojnë të punojnë me ta intensivisht për të arritur ambiciet e tyre evropiane. Do të dëshiroja t’u bëj thirrje atyre që të dëshmojnë në përparimin e tyre të ardhshëm evropian se ata kujdesen më shumë për krijimin e një Evrope të tërë dhe të bashkuar sesa ata që e komplikojnë veten sot.