MENU
klinika

Prindër kujdes!

Trampolinat mund të jenë të rrezikshme për fëmijët

26.10.2019 - 15:35

Trampolinat nuk janë më vetëm për në oborret e shtëpive dhe rritja e numrit të parqeve me trampoline mund të jetë duke shkaktuar një rritje të dëmtimeve të fëmijëve, zbulon një raport i ri.

“Ndërsa trampolinat janë një burim i shkëlqyeshëm i argëtimit dhe stërvitjes për fëmijët, potenciali për dëmtim, veçanërisht në zonat rekreative me një nxitje themelore , duhet të njihet”, theksoi autori i studimit Dr. Nancy Hadley Miller.

Ekipi i saj gjurmoi të dhënat shëndetësore të qeverisë amerikane dhe zbuloi se incidenca e eshtrave të thyera të pësuara nga fëmijët në trampolina është rritur me një mesatare prej gati 4% çdo vit në mes të 2008 dhe 2017.

Dhe çdo vit gjatë studimit, bëhej 32% më e mundshme që një thyerje kockash e lidhur me trampolinat , të ndodhte në një palestër ose në një ambient rekreacioni (një park trampoline), sesa në një trampoline në oborrin e shtëpisë së një familjeje. Sjellja e fëmijëve në këto ambiente – veçanërisht për ngjarje të tilla si festa për ditëlindjen – është bërë gjithnjë e më popullore.

Gjetjet do të paraqiten të Shtunën në takimin vjetor të Akademisë Amerikane të Pediatrisë në New Orleans.

Në një njoftim për median, Miller tha që ajo beson se gjetjet e ekipit duhet të përqendrojnë përpjekjet për parandalimin e dëmtimit.

“Historikisht, fushatat e avokimit janë përqendruar në dëmtimet e trampolinës në shtëpi”, tha Miller, i cili është profesor i ortopedisë në Universitetin e Kolorados, Denver.

Të dhënat e reja sugjerojnë “që mesazhet e ardhshme për prindërit dhe ligjvënësit gjithashtu duhet të përqëndrohen në dëmtimet që ndodhin në këto ambiente argëtuese dhe bizneset jashtë shtëpisë”, tha ajo.

Në përgjithësi, frakturat në lidhje me trampolinat përbënin rreth 3.6% të të gjithë eshtrave të thyera që ndodhin midis fëmijëve në vitin 2008, por ai numër u rrit në gati 6.2% deri në vitin 2017, zbuloi studimi.

Dy mjekë që kanë qenë dëshmitarë të traumës së një dëmtimi të trampolinës, pajtohen që duhet bërë shumë kujdes.

“Si mjek urgjence , një pjesë e punës sime është të edukoj për parandalimin e dëmtimit”, tha Dr. Nicole Berwald, kryetare e mjekësisë urgjente në Spitalin Universitar të Staten Island në New York City.

“Ky informacion është i vlefshëm për edukimin e pacientëve dhe familjeve të tyre mbi rreziqet mjekësore të pjesëmarrjes në përdorimin e trampolinës.”

Dhe pediatri, Dr Michael Grosso beson se shmangia e trampolines mund të mos jetë një ide e keqe.

“Trampolat janë një bekim i vërtetë për fëmijët dhe ata e pëlqejnë shumë”, tha Grosso, i cili është shef i pediatrisë në Spitalin Huntington të Northëell Health, në Huntington, N.Y.

“Ka kaq shumë mënyra më të sigurta që fëmijët të ushtrojnë, unë mendoj se është detyrë për ne që të sugjerojmë që kjo veprimtari e veçantë të shmanget, edhe pse ne vazhdojmë të promovojmë vrapimin, ecjen, çiklizmin, notin dhe aktivitete të tjera që promovojnë palestër dhe kontroll të peshës.”

Ekspertët vërejnë se të dhënat e paraqitura në takimet mjekësore duhet të konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një ditar të rishikuar nga bashkëautorët.