MENU
klinika

Disa efekte kërcënuese për jetën

A i tejkalojnë efektet anësore të ilaçit tuaj përfitimet e tij?

23.11.2019 - 18:01

Pothuajse çdo ilaç në përdorim sot ka efekte anësore. Disa nga këto do të jenë të vogla, të tjerët mund të jenë kërcënuese për jetën.

Por sa ju thuhet për efektet anësore të mundshme kur mjeku ju shkruan një recetë të re?

Ndoshta mjeku bëri një përmbledhje të shpejtë dhe ju tha disa efekte anësore të zakonshme si dhimbja e kokës, nauze, goja e thatë ose lodhja. Por, a ju tregoi mjeku vetëm cili ishte rreziku juaj nga këto efekte anësore ose nga ashpërsia e tyre?

Me shumë mundësi, ai nuk ju ka thënë ose nuk mendoni të pyesni, por të zbuloni se çfarë rreziku ka një person për të zhvilluar një efekt të veçantë anësor kërkon pak punë detektive.

Kjo zakonisht nënkupton kthimin në të dhënat origjinale të hulumtimit në shumicën e rasteve, sepse statistikat aktuale përmenden rrallë në broshurat e informacionit për pacientët.

Pa i ditur këto numra, si mund të vendosni nëse do ta merrni ilaçin apo jo?

Merrni për shembull Elmiron. Ky është ilaçi i vetëm oral që aprovohet për të trajtuar cistisin intersticial, një gjendje të dhimbshme, kronike të fshikëzës, që prek në mënyrë disproporcionale gratë.

Hulumtimi i kryer në fund të vitit të kaluar zbuloi një tendencë shqetësuese për një lloj të pazakontë të dëmtimit progresiv të retinës në marrjen e Elmiron. Simptomat përfshijnë humbjen e shikimit, defektet vizuale, vështirësinë në lexim dhe përshtatjen e errët.

Shumica e këtyre pacientëve kishin marrë Elmiron për mbi 15 vjet, dhe ishin përshkruar doza shumë më të mëdha se ato të rekomanduara nga prodhuesi (doza e rekomanduar është 300mg / ditë) sepse ilaçi ishte perceptuar të ketë pak efekte anësore dhe shumë pacientë raportuan më pak simptoma në doza më të ulëta.

Dëmi i retinës ishte i dukshëm në 42% të atyre kishin marrë më shumë se 1500mg / ditë.

reaksioni i ilaceve-konica.al

Por ky dëm është i pakthyeshëm, dhe nëse merrni parasysh faktin se shumica e njerëzve që marrin doza më të larta raportuan pak nëse ka ndonjë, lehtësim të simptomave, duhet të shtrohet pyetja “Pse vazhdon të rekomandohet?”

Jo të gjitha ilaçet kanë një përfitim për të gjithë pacientët dhe për disa njerëz, efektet anësore i tejkalojnë këto përfitime. Sa herë që ju përshkruani një ilaç, bëni një diskutim të plotë me mjekun në lidhje me përfitimet e marrjes së ilaçit dhe mundësinë e efekteve anësore.

Kërkoni trajtim alternative nëse efektet anësore ju vënë në rrezik.