MENU
klinika

Mbrojtje e dobët imunitare

A mund të shpëtojnë e pacientët infuzionet e vitaminës C?

20.11.2019 - 15:34

Infuzione masive të vitaminës C mund të jenë një mbrojtës i jetës për pacientët me sepse, një gjendje inflamatore e vrullshme, sugjerojnë studime të reja.

“Është fjalë për fjalë një shpërthim i mbrojtjes imune të trupit”, tha autori kryesor i studimit, Dr. Alpha Fowler, një profesor i mjekësisë në Universitetin e Commonëealth të Virginia, në Richmond.

“Sepsis është reagimi i trupit ndaj një infeksioni të rëndë të baktereve, viruseve ose kërpudhave.”

Pasojat e presionit të gjakut dhe dështimi i organeve do të vijojnë.

Ekipi i Fowler zbuloi se katër ditë infuzionesh me vitaminë C zvogëluan rrezikun e vdekjes së një pacienti brenda një muaji trajtimi nga 46% në 30%.

Vitamina-D-konica.al

Për studimin, hetuesit gjurmuan 167 pacientë të trajtuar për sepsë në një nga shtatë njësitë e kujdesit intensiv midis 2014 dhe 2017. Të gjithë ishin vendosur në një ventilator mekanik për shkak të sindromës së shqetësimit të frymëmarrjes akute.

Gjysma ishte caktuar në mënyrë të rastësishme për të marrë infuzione me vitaminë C çdo gjashtë orë për katër ditë. Të tjerët morën kujdes standard, i cili zakonisht përfshin sasi të mëdha të lëngjeve intravenoze dhe ilaçeve, përfshirë edhe antibiotikët.

Pas katër ditësh, ekipi nuk pa asnjë ndryshim në rrezikun e dështimit të organeve. Nëntëdhjetë pacientë me kujdes standard kanë vdekur gjatë asaj periudhe kohore, krahasuar me katër të trajtuar me vitaminë C.

Gjatë disa javësh, pacientët që morën vitaminë C kishin kaluar në mënyrë të konsiderueshme më pak kohë në spital. Një ndjekje 30-ditore e gjetur me pacientë me vitaminë C mesatarisht gati 11 ditë pa kujdes mjekësor kundrejt rreth 8 ditësh pa kujdes mjekësor për ata që marrin kujdesin standard. Mbi 60 ditë, pacientët me vitaminë C gjithashtu kishin kaluar rreth një javë më pak në spital në përgjithësi sesa grupi i kujdesit standard.

“Më e rëndësishmja, ne treguam se mund të përmirësonim mbijetesën”, tha Fowler.

  • Por çfarë shpjegon fuqinë e vitaminës C?

Fowler tha që është e rëndësishme të bëhet dallimi midis shtesave të përdorura gjerësisht dhe trajtimit në shqyrtim.

kolana e librave

“Kur merrni vitaminën C me gojë nuk mund të zhvilloni asnjë lloj niveli të konsiderueshëm të vitaminës C – madje as në doza masive”, tha ai.

Duke pasur parasysh intravenozisht, “ne mund të arrijmë nivelet e gjakut që janë 3000 herë më të larta. Dhe në atë pikë nuk është më vetëm një vitaminë. Ai bëhet një agjent shumë i fuqishëm anti-inflamator. Dhe kjo është ajo që shpëton jetë.”

Në fund të fundit, tha ai, mund të jetë “një ndryshues total lojë”.

Gjetjet u botuan në numrin e 1 tetorit të Revistës së Shoqatës Mjekësore Amerikane.

Këtë nivel entuziazmi nuk e ndan Dr. Emily Brant, bashkëautore e një editoriali që shoqëroi studimin. Ajo është një mjeke në Universitetin e Pittsburgh School of Medicine.

“Megjithëse ata demonstruan një përfitim të vdekshmërisë në mesin e pacientëve që morën vitaminë C, këto rezultate duhet të interpretohen me kujdes”, tha ajo.

“Ata nuk panë ndonjë ndryshim në treguesit e dëmtimit të organeve ose inflamacion midis grupeve, diçka që ne do të presim të shohim nëse përfitimi i vdekshmërisë është i vërtetë.”

Ajo tha se rezultatet janë interesante dhe duhet të testohen në studime të mëtejshme. Por, shtoi ajo, ato “nuk janë dramatike, as ndryshojnë të lojën. Më shumë punë është e nevojshme para se infuzionet e vitaminës C të konsiderohen standardi i kujdesit”.

Fowler dhe ekipi i tij thanë që shpresojnë të fillojnë një studim të ri me 300 pacientë në 65 spitale deri në vitin e ardhshëm.