MENU
klinika

Po rreziku im?

Babai im dhe të dy gjyshërit e mi vdiqën nga sëmundja

07.11.2019 - 16:48

Rreziku specifik i një individi nga kanceri i prostatës mund të ndryshojë. Për shembull, ndërsa njeriu plaket, shanset e tij për zhvillimin e sëmundjes rriten.

Dy faktorë të tjerë që ndikojnë në rrezik janë historia e racës dhe e familjes. Burrat afrikano-amerikanë kanë rreth 1.6 herë më shumë të predispozuar që të diagnostikohen me kancer të prostatës sesa burrat e bardhë amerikanë, dhe 2.6 herë më shumë të prirur se aziatikët. Ata janë gjithashtu dy herë më shumë sesa burrat e bardhë të predispozuar që të vdesin prej saj. Burrat që kanë një të afërm të shkallës së parë (babai ose vëllai) me sëmundjen janë dy deri një herë e gjysmë më shumë të predispozuar ta zhvillojnë vetë në krahasim me dikë që nuk ka histori familjare të sëmundjes.

Rreziku është pesë herë më i madh për burrat me dy ose më shumë të afërm të shkallës së parë të prekur. Por një studim tregoi se vetëm 31% e burrave të moshës 40 vjeç ose më të vjetër janë pyetur në lidhje me historinë mjekësore të familjes së tyre nga mjeku.

prostate
prostate

Për të nxjerrë në pah ndryshimet në rrezikun e kancerit të prostatës dhe çfarë mund të nënkuptojnë në lidhje me kontrollimin e kancerit, një burrë mbijetuar nga sëmundja, ra dakord të ndaj tregimin e tij me ne:

Bledi ndan idetë e tij për rritjen e ndërgjegjësimit për sëmundjen midis atyre që janë më të rrezikuar.

Babai im dhe të dy gjyshërit e mi vdiqën nga sëmundja, por unë nuk e dija me të vërtetë rrezikun tim. Në fakt, nuk mbaj mend kurrë të kem bërë një bisedë me mjekun në lidhje me rrezikun tim për kancer të prostatës ose se si kanceri i prostates mund të trashëgohej tek unë. Por kur analizat nuk dolën sic duhej , mjeku më sugjeroi që të bëj një biopsi.

A ju pyeti mjeku për historinë e familjes? A ishte i vetëdijshëm që keni pasur të afërm me sëmundjen?

Nuk jam i sigurt. Unë kam shkuar tek i njëjti mjek për 28 vjet, kështu që nuk mbaj mend nëse e kemi ma ka përmendur ndonjëherë apo jo.

kolana e librave

Si të gjithë , unë u shqetësova kur dëgjova diagnozën. Fillova të shikoja përsëri në jetën time, duke mos ditur se sa kohë do të kisha lënë. Shkova për tek disa specialistë dhe zbulova se nëse do takohesha me një urolog, rekomandimi i tij i menjëhershëm ishte të bëja operacion. Nëse po takohesha me një onkolog rrezatimi, rekomandimi i saj ishte që të bëja terapi rrezatimi. Ishte gjithçka konfuze.

Një gjë që ishte jashtëzakonisht e dobishme për mua ishte pjesëmarrja në një grup mbështetës të kancerit të prostatës. Unë kam qenë në gjendje të flas me njerëz të tjerë që kishin kaluar trajtimin. Kjo më ndihmoi të vë gjërat në perspektivë dhe të marr një vendim në lidhje me trajtimin tim.

Nuk më kujtohet saktësisht se si mësova për të; një nga mjekët e mi duhet ta ketë rekomanduar. Por unë shkova në një nga mbledhjet dhe pashë të gjithë këta burra që kishin kaluar të njëjtën gjë. Kjo ishte inkurajuese për mua, sepse pashë që ata kishin mbijetuar. Dhe kishte shumë informacione në dispozicion. Ata kishin fletëpalosje , artikuj në gazeta dhe studime shkencore që mund t’i merrnim për t’i lexuar, dhe të gjitha llojet e sugjerimeve se ku mund të merrni më shumë informacion.

Ata gjithashtu kishin mjekë që flisnin me grupin. Do të kisha qenë shumë i hutuar për të gjitha opsionet e mia pa atë grup.

A mendoni se burrat tani janë më të informuar për faktin se sëmundja ndikon në mënyrë disproporcionale tek ata?

Sigurisht që ka më shumë vetëdije sesa në të kaluarën, por ne punojmë me një numër burrash që nuk dinë asgjë në lidhje me prostatën. Kështu që, unë mendoj se ka ende nevojë të madhe për arsim në këtë temë. Personalisht, unë mendoj se të gjithë burrat duhet të ndërgjegjësohen për rrezikun e tyre të shtuar për kancerin e prostatës dhe se ato duhet të kontrollohen rregullisht, duke filluar jo më vonë se mosha 40 vjeç. Kjo shkon në kundërshtim me ato që rekomandojnë organizatat e shquara mjekësore.