MENU
klinika

Marrëdhëniet e Kinës me Greqinë e Italinë

BE po korr atë që ka mbjellë!

19.11.2019 - 15:37

Eurozona ka dalë nga kriza e saj e borxheve të viteve 2010-2018 e paprekur, por me një kosto shumë të lartë.

Para pak kohësh presidenti kinez, Xi Jingping, bëri vizitën e tij të parë zyrtare në Athinë, duke intensifikuar një miqësi midis dy vendeve që po zhvillohet për më shumë se një dekadë.

Në fillim të këtij viti, Greqia tashmë u bë anëtare e nismës së Kinës 17 + 1, e cila synon të thellojë bashkëpunimin midis Pekinit dhe 17 shteteve në Evropën qendrore dhe lindore dhe Ballkanin.

Nisma është pjesë e projektit të Kinës, “Rruga e re e Mëndafshtë”, zhvillimin e lidhjes dhe tregtisë në Euroazi dhe më gjerë, për të cilin grekët u angazhuan që në vitin 2009, ekonomia e parë e zhvilluar dhe anëtare e NATO-s që e bëri këtë.

Për të shënuar vizitën e Xi Jinping në Athinë, u njoftuan 16 marrëveshje të reja bilaterale. Kjo vjen vetëm dy muaj pasi presidenti kinez bëri një udhëtim të ngjashëm në Itali. Italianët gjithashtu u bënë fuqia e parë e madhe perëndimore që miratoi projektin.

Koha e këtyre njoftimeve italiane dhe greke nuk është rastësi. Italia, ashtu si Greqia, ka borxhe të larta.

Greqia dhe Italia po provojnë aktin e balancimit të marrëdhënies me Kinën pa minuar politikën gjithëpërfshirëse të tregtisë së jashtme të BE-së, por BE dhe Amerikanët janë akoma të shqetësuar.

BE-ja në veçanti është e shqetësuar për Kinën që promovon modelin e saj të qeverisjes.

kolana e librave

Në rastin e njoftimit Grek, një shqetësim kryesor është përfshirja e Kinës në portin e Pireut përmes Korporatës së saj shtetërore të Oqeanit Kinë (COSCO).

Kinezët e shohin Pireun si një hyrje në tregjet e BE-së, me një rol strategjik në rrugët e tregtisë Azi-Evropë-Afrikë falë në afërsinë e saj me Kanalin e Suezit.

Në të vërtetë, duket disi vonë që BE të shqetësohet për këto lëvizje të Greqisë dhe Italisë. Ato janë rezultati i drejtpërdrejtë i ndihmave të rrepta dhe refuzimit të eurozonës për të investuar seriozisht në secilin vend.

Për t’i bërë gjërat më keq, normat e rritjes së eurozonës janë ngadalësuar ndjeshëm, të udhëhequr nga Gjermania.

Franca duket se është e vetmja anëtare që ndieu ndikimin e tarifave amerikane, procesin e Brexit dhe ngadalësimin në ekonominë kineze.

E gjitha kjo do të thotë se ka më pak hapësirë ​​për manovrim sesa mund të ketë pasur dy ose tre vjet më parë.

Mendimi në Romë dhe Athinë se ata janë braktisur nga aleatët e tyre do të jetë e vështirë të zhduket.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Michel Barnier/ Project Syndicate

E ardhmja e Europës është në duart tona…