MENU
klinika

Çfarë është e ndaluar?

Çfarë duhet të bëni nëse dikush kalon një krizë epilepsie!

19.11.2019 - 18:25

Rreth 1 në 10 persona mund të kenë një krizë epilepsie gjatë jetës.

Kjo do të thotë se krizat janë të zakonshme, dhe një ditë mund t’ju duhet të ndihmoni dikë gjatë një krize.

Mësoni se çfarë mund të bëni për ta mbajtur atë person të sigurt derisa kriza të ndalet.

Krizat  zakonisht nuk kërkojnë kujdes mjekësor urgjent.

epilepsi-konica.al

Thirrni urgjencën  nëse një ose më shumë nga këto raste janë të vërteta:

Personi nuk ka pasur kurrë një krizë më parë.

Personi ka vështirësi në frymëmarrje pas krizës.

Kriza zgjat më shumë se 5 minuta.

Personi ka një krizë tjetër menjëherë pas të parës.

Personi është lënduar gjatë krizës.

Personi ka një gjendje shëndetësore si diabeti, sëmundja e zemrës ose është shtatzënë.

Ndihma e parë për çdo lloj krizë.

Qëndroni me personin derisa kriza të përfundojë dhe personi të jetë plotësisht zgjuar.

Ekzistojnë shumë lloje krizash. Shumica  përfundojnë në pak minuta.

Këto janë hapa të përgjithshëm për të ndihmuar dikë që është duke kaluar një krizë:

Qëndroni me personin derisa kriza të përfundojë dhe ai o jetë plotësisht zgjuar. Pasi të përfundojë, ndihmoni personin të ulet në një vend të sigurt. Pasi të jenë vigjilentë dhe të aftë të komunikojnë, tregoni atyre se çfarë ndodhi në terma shumë të thjeshtë.

Ngushëlloni personin dhe flisni me qetësi.

Mundohuni të mbani qetësinë.

Ndihma  e parë për kriza të gjeneralizuara tonike-klonike (të mëdha ose mal);

Kur shumica e njerëzve mendojnë për një krizë, ata mendojnë për një të përgjithësuar tonik-klonik, të quajtur gjithashtu një krizë mal. Në këtë lloj krizash, personi mund të bërtasë, të bjerë, të dridhet të mos jetë i vetëdijshëm për atë që po ndodh rreth tyre.

Këtu janë gjërat që mund të bëni për të ndihmuar dikë që po kalon një krizë:

Vendosni  personin në dysheme.

Kthejeni personin butësisht në njërën anë. Kjo do ta ndihmojë të marrë frymë.

Pastroni zonën përreth personit për ndonjë gjë të fortë ose të mprehtë. Kjo mund të parandalojë dëmtimin.

Vendosni diçka të butë dhe të sheshtë, si një xhaketë të palosur, nën kokë.

Hiq syzet nësë ka.

Liroj ndonjë gjë rreth qafës që mund ta bëjë të vështirë frymëmarrjen.

Koha e sekuestrimit. Telefononi urgjencën nëse kriza zgjat më shumë se 5 minuta.

Çfarë nuk duhet të bëni?

Njohja e asaj që NUK duhet të bëhet është e rëndësishme për të mbajtur një person të sigurt gjatë ose pas një krize.

epilepsia-konica.al

Asnjëherë mos bëni ndonjë nga gjërat e mëposhtme:

Mos e mbani personin poshtë ose përpiquni të ndaloni lëvizjet e tij;

Mos vini asgjë në gojën e personit. Kjo mund të dëmtojë dhëmbët ose nofullën. Një person që ka një krizë nuk mund të gëlltisë gjuhën e tij.

Mos u përpiqni të jepni frymë gojë më gojë (si CPR). Njerëzit zakonisht fillojnë pas frymëmarrjes përsëri të marrin frymë.

Mos i ofroni personit ujë ose ushqim derisa ai ose ajo të jetë plotësisht gati.