MENU
klinika

Ja çfarë duhet të bëni kur keni kriza

Cilat janë simptomat e kolitit ulcerativ?

05.11.2019 - 20:03

Trakti  tretës është rruga që ushqimi bën nëpër trup pasi ta keni ngrënë. Ushqimi shkon nga goja (hahet) në anus (kalimin e jashtëqitjes). Zorra është tubi i gjatë në sistemin e tretjes që lidh stomakun në anusin  . Ai tret ushqimin dhe thith ushqyesit.

Koliti ulcerativ është një sëmundje afatgjatë që bën që zorra e trashë të bëhet e përflakur. Nuk ndikon në zorrët e holla . Koliti  ulcerativ është një nga dy sëmundjet inflamatore të zorrëve. Sëmundja tjetër inflamatore e zorrëve është sëmundja Crohn.

Simptomat vijnë dhe shkojnë dhe përfshijnë dhimbje barku, një nxitje e shpeshtë për të kaluar jashtëqitje dhe diarre të përgjakshme

Mjekët do të shikojnë jashtëqitjen dhe do të përdorin një tub shikimi për të parë zorrën

Mjekët përdorin trajtime për të kontrolluar inflamacionin në zorrë, për të lehtësuar simptomat dhe për të zëvendësuar lëngjet dhe lëndët ushqyese të humbura

Pasja e kolitit ulcerativ për një kohë të gjatë rrit rrezikun për të marrë kancer të zorrës së trashë

Koliti ulcerativ mund të fillojë në çdo moshë, por zakonisht fillon para moshës 30 vjeç.

Cfarë shkakton kolit ulcerativ?

Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton kolitin ulcerativ. Mund të jetë për shkak të një problemi me sistemin imunitar që bën që zorrët të reagojnë më shumë dhe të acarohen. Koliti ulçeroz mund të zhvillohet në familje .

Cilat janë simptomat e kolitit ulcerativ?

Simptomat e kolitit ulcerativ vijnë dhe shkojnë. Një krizë  mund të jetë e rëndë për disa ditë ose javë dhe më pas të largohet ose të paktën të përmirësohet për një kohë. Për shumicën e njerëzve, simptomat vazhdojnë të vijnë  dhe shkojnë  gjatë gjithë jetës së tyre.

Zakonisht, një acarim fillon ngadalë. Simptomat përfshijnë:

Një kërkesë e fortë për të kaluar në jashtëqitje

Dhimbje të buta në bark

Gjaku dhe mukus në jashtëqitje

Një shpërthim mund të jetë i papritur dhe i rëndë, duke shkaktuar:

Diarre e dhimbshme  shpesh me shumë mukus dhe gjak

Gjakderdhje e rëndë nga anusi

Ethe e lartë

Dhimbje barku

Ndonjëherë në një krizë të fortë, zorra fryhet shumë dhe mund të zhvillojnë një vrimë të vogël (shpimi). Një shpim lejon rrjedhjen e jashtëqitjes në bark , e cila mund të shkaktojë një infeksion kërcënues për jetën (peritonit).

Nëse keni pasur kolit ulcerativ për një kohë të gjatë, mund të keni:

Skuqje e lëkurës

Plagë në gojë

Dhimbje në nyje

Sytë e kuq, të lënduar

Probleme me mëlçinë dhe fshikëzën e tëmthit

kolana e librave

Numri i ulët i qelizave të gjakut (anemi)

Humbje peshe

Rrezik i shtuar i kancerit të zorrës së trashë

Si mund të thonë mjekët nëse kam kolit ulcerativ?

Mjekët do të filetojnë një tub të hollë dhe të ndezur me një kamerë të vogël përmes anusit për të parë zorrët (kolonoskopi) për të:

Parë  sa shumë inflamacion ka

Marrin  mostra të mukusit ose jashtëqitjes

Heqin  mostrat e indeve nga zonat e përflakura dhe shikojini ato nën një mikroskop (biopsi)

Mjekët gjithashtu mund të bëjnë:

Testet e gjakut

CT-skanimi ose MRI për të ndihmuar të shihni se cilat pjesë të zorrëve preken

Ndonjëherë është e vështirë për mjekët të tregojnë ndryshimin midis kolit ulcerativ dhe sëmundjes Crohn të zorrës së trashë sepse shumë nga simptomat janë të njëjta.

Si e trajtojnë mjekët kolitin ulcerativ?

Nuk ka shërim për kolit ulcerativ. Shumë trajtime mund të ndihmojnë me simptomat.

Ilaçet mund të:

Ndihmojnë  në ndalimin e diarresë dhe dhimbjeve në bark

Kontrollojnë inflamacionin në zorrë

Ndryshoni mënyrën e funksionimit të sistemit imunitar

Trajtime të tjera përfshijnë:

Pirja e lëngjeve të mjaftueshme

Marrja e shtesave të hekurit, kalciumit dhe vitaminës D

Shmangia e arrave dhe frutave dhe perimeve të papërpunuara kur keni një krizë

Provoni një dietë pa qumësht për të parë nëse lehtëson simptomat

Mos marrja e ilaçeve të caktuara që mund të shkaktojnë ndezje siç janë qetësuesit e quajtura NSAID

Shmangia e stresit

Nëse ilaçet nuk funksionojnë — ose shumë më vonë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të zorrës së trashë mund të bëhet kirurgji për të hequr zorrën e trashë . Ndonjëherë pas operacionit keni një ileostomi. Një ileostomi është një hapje në pjesën e poshtme të barkut të lidhur me fundin e zorrëve të holla . Jashtëqitja  del nga ileostomia në një qese plastike. Ndonjëherë mjeku mund të bëjë një procedurë të veçantë që heq zorrën e trashë por nuk kërkon ileostomi.

Nëse nuk keni bërë operacion, mjekët do të bëjnë kolonoskopinë shpesh për të kërkuar shenja të hershme të kancerit.