MENU
klinika

Mund të jetë e rrezikshme!

Çojini të porsalindurit tek nëna, por vetëm pasi…

09.11.2019 - 15:50

“Kontakti i menjëhershëm i lëkurës në lëkurë midis të porsalindurve dhe nënave të tyre inkurajohet, por paraqet disa rreziqe të mundshme në rastet e lindjes cezariane”, thonë studiuesit.

Në një raport të ri, studiuesit përshkruan dy raste kur foshnjat e lindura rishtas ranë në kontakt me elektrodat në lëkurën e nënave që u përdorën për të monitoruar shenjat e saj jetësore gjatë operacionit të seksionit C.

Rastet u raportuan në numrin e dhjetorit të Revistës Evropiane të Anesteziologjisë.

Një rast përfshinte një grua 37-vjeçare në Spanjë e cila kërkonte lindje të seksionit C sepse koka e foshnjës së saj ishte shumë e madhe për tu përshtatur në legenin e saj. Djali i lindi i shëndetshëm dhe, pas një ekzaminimi fillestar, u vendos në gjoksin e nënës së tij.

“Menjëherë pas kësaj, alarmi i rrahjes së zemrës u nxit në monitor, për shkak të një rritje të dukshme dramatike të rrahjeve të zemrës së nënës,” tha bashkëautori i raportit, Dr. Nicolas Brogly në një njoftim për gazetën.

“Sidoqoftë, gruaja mbeti e vetëdijshme dhe pa asnjë ankesë”, dhe zemra e saj, presioni i gjakut dhe shenjat e tjera jetësore ishin normale, tha Brogly nga Spitali Universitar La Zarzuela dhe Spitali La Paz në Madrid.

Mjekët kontrolluan elektrodat elektrokardiografike (EKG) bashkangjitur nënës.

kolana e librave

“I porsalinduri u gjet duke thithur elektrodën e EKG-së, e cila menjëherë u zëvendësua në një vend tjetër në lëkurën e nënës,” tha Brogly.

“Ritmi anormal i EKG-së, që në fakt ishte një kombinim i EKG-së së nënës dhe foshnjës, u zhduk”.

Rasti i dytë përfshinte një grua 36-vjeçare në Hollandë e cila kishte një seksion C, sepse koka e djalit të saj nuk zbriste. Pas lindjes, i porsalinduri u vendos në gjoksin e gruas. Menjëherë pas kësaj, EKG-ja e gruas tregoi një ritëm anormalisht të shpejtë të zemrës.

“Një inspektim i shpejtë i foshnjës tregoi se ai kishte marrë elektrodën e EKG-së në dorë . Pasi e zhvendosi me kujdes elektrodën në shpatullën e djathtë të nënës, EKG u kthye në normale”, tha Dr. Leonie Slegers, nga Spitali Shën Antonius, në Woerden.

Të dyja rastet tregojnë se foshnja duke thithur ose prekur një elektrodë ECG, aktiviteti elektrik kardiak i tyre mund të shkrihet me nënën, tha Brogly.

“Ky burim i ri i ndërhyrjeve elektrike paraqet një rrezik si për nënën, ashtu edhe për fëmijën,” shtoi ai.

Alarmi në monitor mund të ketë çuar në një gabim diagnostikimi, duke çuar në administrimin e ilaçeve të zemrës, ose më keq, duke përdorur defibrilatorin tek nëna për të stabilizuar rrahjet e zemrës së saj, shpjegoi Brogly.