MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Diarrea zgjat 1 deri në 2 javë ose më gjatë?

09.11.2019 - 17:57

Giardia është një parazit mikroskopik që shkakton sëmundjen diarreale të njohur si giardiasis.

Giardia (e njohur edhe si Giardia intestinalis, Giardia lamblia, ose Giardia duodenalis) është gjetur në sipërfaqe ose në tokë, ushqim, ose ujë që është kontaminuar me fece nga njerëz të infektuar ose kafshë.

Giardia mbrohet nga një guaskë e jashtme që e lejon atë të mbijetojë jashtë trupit për periudha të gjata kohe dhe e bën atë tolerant ndaj dezinfektimit të klorit. Ndërsa paraziti mund të përhapet në mënyra të ndryshme, uji (uji i pijshëm dhe uji rekreativ) është mënyra më e zakonshme e transmetimit.

Shenjat dhe simptomat mund të ndryshojnë dhe mund të zgjasin 1 deri në 2 javë ose më gjatë 2,5 javë. Në disa raste, njerëzit e infektuar me Giardia nuk kanë simptoma.

diarre
diarre
  • Simptomat akute përfshijnë:

Diarre;

Gaz;

Jashtëqitje me yndyrë;

Dhimbje barku;

Përzjerje e stomakut ose nauze / vjellja;

kolana e librave

Dehidratimi (humbja e lëngjeve);

Simptoma të tjera, më pak të zakonshme përfshijnë lëkurën e kruar dhe enjtjen e syrit dhe nyjeve.

Ndonjëherë, simptomat e Giardias mund të duket se zgjidhen, por të kthehen përsëri pas disa ditësh ose javësh. Giardia mund të shkaktojë humbje peshe dhe mos thithjen e yndyrës, laktozës, vitaminës A dhe vitaminës B12.

Tek fëmijët, Giardia e rëndë mund të vonojë rritjen fizike dhe mendore, zhvillimin e ngadaltë dhe të shkaktojë kequshqyerje.

  • Trajtimi

Disa ilaçe mund të përdoren për të trajtuar infeksionin Giardia. Trajtimet efektive përfshijnë metronidazole, tinidazole, dhe nitazoxanide 1. Alternativa për këto ilaçe përfshijnë paromomicin, kinakrin, dhe furazolidone.

Disa nga këto ilaçe mund të mos jenë të disponueshme në mënyrë rutinore.

Faktorë të ndryshëm mund të ndikojnë sesa efektiv do të jetë një regjim i barnave, përfshirë historinë mjekësore, statusin ushqyes dhe gjendjen e sistemit imunitar.

Prandaj, është e rëndësishme të diskutoni opsionet e trajtimit me një mjek.