MENU
klinika

Studimi

Dieta e shpejtë mund të forcojë shëndetin e zemrës

19.11.2019 - 18:15

Dieta rutinë mund të zvogëlojë rrezikun e dështimit të zemrës dhe vdekjes në pacientët që kanë kateterizim kardiak, sugjeron një studim i ri.

Studimi përfshiu më shumë se 2,000 pacientë që kishin kateterizim kardiak ndërmjet 2013 dhe 2015. Ata u ndoqën për 4,5 vjet më pas.

Ata që mbajtën dietë rregullisht kishin një normë më të lartë mbijetese gjatë ndjekjes sesa ata që nuk e bënë këtë, sipas studiuesve të Institutit të Zemrës së Intermountain Healthcare në Salt Lake City, Utah.

Dieta  ishte një parashikues i fortë i mbijetesës dhe rreziku më i ulët i dështimit të zemrës edhe pasi u morën parasysh sjelljet e jetesës, medikamentet, faktorët e rrezikut të zemrës dhe problemet e tjera shëndetësore.

“Është një shembull tjetër se si ne po zbulojmë se dieta e rregullt mund të çojë në rezultate më të mira shëndetësore dhe jetë më të gjatë,” tha hetuesi kryesor Benjamin Horne.

Ai është drejtori i institutit për sëmundjet kardiovaskulare dhe epidemiologji gjenetike.

Dieta me ndërprerje është një metodë ku njeriu anashkalon ushqimin ose kufizon kaloritë deri në 24 orë, ose kufizon kohën e kaluar për të ngrënë gjatë ditës, siç është nga 7 e mëngjesit në 3 mbasdite.

Ndërsa studimi gjeti vetëm një shoqatë dhe nuk vërteton se dieta përmirëson mbijetesën, studiuesit thanë se gjetjet sugjerojnë që rutinimi i mos ngrënies dhe pirjes për periudha të shkurtra mund të ketë një efekt dhe të garantojë studim të mëtejshëm.

kolana e librave

Ata vunë në dukje se dieta ndikon në numrin e qelizave të kuqe të gjakut të një personi, si dhe në nivelet e hemoglobinës dhe hormonit të rritjes njerëzore.

Ajo  gjithashtu ul nivelin e natriumit dhe bikarbonatit dhe aktivizon proceset metabolike që kontribuojnë në shëndet më të mirë të zemrës, thanë ata.

Dieta rutinë gjatë një periudhe vitesh e kushtëzon trupin që të aktivizojë përfitimet e tij më shpejt se zakonisht, thanë studiuesit.

Ata theksuan, megjithatë, se kjo nuk është për të gjithë. Gratë që janë shtatzënë ose ushqehen me gji nuk duhet të mbajnë dietë, as fëmijët e vegjël, të dobët ose të moshuar.

Dieta nuk është gjithashtu një mundësi për marrësit e transplantit të organeve, njerëzit me një sistem të dobët  imunitar, ata me sëmundje kronike dhe ata me çrregullime të ngrënies.

goditje ne zemer-konica.al

Ata që marrin ilaçe për diabetin, presionin e gjakut ose sëmundjet e zemrës duhet të agjërojnë vetëm nën mbikëqyrjen e mjekut, shtuan studiuesit.

Gjetjet u prezantuan të Shtunën në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Zemrës, në Filadelfia.

Kërkimet e paraqitura në takime zakonisht konsiderohen paraprake derisa të rishikohen  nga bashkëautorët.