MENU
klinika

Profil/ Walter Ulbricht

Dikur, ky njeri urdhëroi të ndërtohej Muri i Berlinit…

03.11.2019 - 12:47

Në fillim të gushtit të vitit 1961 në Moskë u takuan udhëheqësit e atëhershëm të partive komuniste të Bllokut Lindor. Ata vendosën mbylljen e kufirit mes Gjermanisë Lindore dhe asaj Perëndimore.

Më 12 gusht 1961, Valter Ulbriht nënshkroi urdhrat për mbylljen e kufirit. Më 13 gusht, ushtria, policia dhe trupat luftarake nisën të ndërtojnë Murin e Berlinit.

Por kush ishte Walter Ulbricht?

 Walter Ulbricht, ishte udhëheqës komunist gjerman dhe kreu i Republikës Demokratike Gjermane pas Luftës së Dytë Botërore, ose Gjermanisë Lindore.

Ulbricht, u bashkua me Partinë Socialdemokrate (SPD) në 1912 dhe gjatë Luftës së Parë Botërore shërbeu në Frontin Lindor. Pas luftës ai hyri në Partinë e re Komuniste të Gjermanisë (KPD). Si një burokrat dhe organizator, ai u zgjodh në komitetin qendror të partisë në 1923.

Me ngritjen e Joseph Stalin, Ulbricht u bë “një pike kyçe” në Bolshevizimin e partisë gjermane dhe organizimin e saj. Ai u bë anëtar i Reichstag (parlamentit) në 1928 dhe drejtoi organizatën e partisë në Berlin nga 1929.

Pas ardhjes së Adolf Hitlerit në pushtet në Gjermani (Janar 1933), Ulbricht u largua jashtë vendit, duke shërbyer për pesë vitet e ardhshme si një agjent i KPD dhe Comintern në Paris dhe Moskë dhe në Spanjë gjatë Luftës Civile Spanjolle (1936– 39).

Në Moskë në fillimin e pushtimit të Gjermanisë në Bashkimin Sovjetik (1941), Ulbricht u caktua të propagandonte të burgosurit e luftës gjermane dhe të përpunonte informacionin nga ushtria gjermane.

Pas kthimit në Gjermani në 30 Prill 1945, Ulbricht ndihmoi në rivendosjen e KPD-së dhe u akuzua për organizimin e një administrate në zonën e okupuar sovjetike të Gjermanisë.

kolana e librave

Ai luajti një rol udhëheqës në bashkimin e KPD dhe SPD në Partinë e Unitetit Socialist, që kontrollonte Gjermaninë Lindore deri në 1989.

Për formimin e Republikës Demokratike Gjermane (11 tetor 1949), Ulbricht u bë zv.kryeministër, duke shtuar postin e sekretarit të përgjithshëm të SED në 1950.

Kur Presidenti Wilhelm Pieck vdiq në 1960, zyra e Presidencës u shfuqizua dhe një këshill i shtetit u themelua në vend të tij.

Më pas, Ulbricht u bë kryetar i këshillit, duke marrë kështu zyrtarisht pushtetin suprem. Ai shtypi të gjithë kundërshtimet dhe u bë aq i fuqishëm saqë arriti të bllokonte lëvizjen e destalinizimit që përfshiu Evropën Lindore pas vdekjes së diktatorit sovjetik.

Vetëm pas ngritjes së Murit të Berlinit në 1961, qeveria më në fund filloi të lehtësonte kontrollin e saj të rreptë dhe të lejonte sasinë e caktuar të liberalizimit ekonomik dhe decentralizimit.

Gjermania Lindore u bë një nga vendet më të industrializuara në Evropën Lindore, megjithatë Ulbricht mbeti pa dyshim kundër Republikës Federale të Gjermanisë.

I detyruar të tërhiqej si sekretar i parë i SED në maj 1971, kur Bashkimi Sovjetik hapi marrëdhënie të reja me Gjermaninë Perëndimore, ai mbajti pozicionin e tij si kryetar i shtetit deri në vdekjen e tij.