MENU
klinika

Djali im lindi me një çrregullim të tmerrshëm

Doktori më tha të pija verë gjatë shtatëzanisë

20.11.2019 - 15:41

Kjo është historia e përvojës së Melisës me përdorimin e alkoolit gjatë shtatzënisë dhe rruga për të gjetur kujdesin më të mirë të mundshëm për djalin e saj.

“Kam pirë në fillim të shtatëzanisë; para se të zbuloja se isha shtatzënë. Doktori më tha që ishte mirë të vazhdoja të pija verë gjatë shtatëzanisë. Ai tha që mund të pi një gotë verë në darkë. Ai tha se kjo madje mund të më ndihmojë të çlodhem dhe të përmirësoj qarkullimin. Jo vetëm që mendova se pirja e verës gjatë shtatëzanisë ishte në rregull, por mendova se mund të ishte e shëndetshme. Ai kurrë nuk më pyeti nëse kisha një problem të pirjes, apo sa pije marr në ditë, apo nëse pi shumë. Nuk kishte asnjë dialog. Unë me të vërtetë do të doja që mjeku të keishte pasur më shumë dialog ose të më shtronte pyetje në lidhje me pirjen e alkoolit gjatë shtatëzanisë.”

“Kur lindi djali im, ai dukej i përsosur. Ai është i shkëlqyeshëm dhe është një muzikant i mahnitshëm. Sidoqoftë, ndërsa ai u rrit, kuptova se gjërat thjesht nuk ishin në rregull. Atij nuk i pëlqen se si të ndryshoj rrobat. Ka ndodhur që ka veshur të njëjtën veshje për gati një vit.”

pirja e veres
pirja e veres

Më në fund gjeta një palë çorape që do t’i vishte. Pastaj dyqani ku shkoja i blija nuk merrte më të tilla. Kjo nuk do të ishte një problem i madh për shumicën e njerëzve, por ishte një moment i tmerrshëm për mua. Ne kaluam rreth 25 pako çorapesh përpara se të gjenim një markë të re që ai do të vishte.

“Në ditën e tij të parë të kopshtit, shkolla më thirri sepse ai kishte kthyer përmbys të gjitha karriget në të cilat njerëzit nuk ishin ulur, kishte hedhur sende në zonën e kuzhinës në klasë dhe kishte hedhur edhe këpucët e tij.”

“Kur më në fund kuptova se çfarë po ndodhte, ishte një lehtësim, por ishte tmerruese. U ndjeva fajtore dhe e turpëruar. Por kryesisht u ndjeva e lehtësuar të dija se çfarë po ndodhte.”

kolana e librave

Alkoli që unë kisha pirë gjatë shtatzanisë kishte ndikuar të djali im duke i shkaktuar atij një crregullim të spektrit të alkoolit fetal.

Çregullimet e spektrit të alkoolit fetal (FASD) janë një grup gjendjesh që mund të ndodhin tek një person, nëna e të cilit ka konsumuar alkool gjatë shtatëzanisë.

Këto efekte mund të përfshijnë probleme fizike dhe probleme me sjelljen dhe të mësuarit. Shpesh, një person me një FASD ka një përzierje të këtyre problemeve.

“Nëse një grua shtatzënë do të më thoshte: ‘Unë pi pak këtu dhe atje dhe më është thënë se është mirë,’ do t’i thoja që nuk duhet ta bënte vetëm që një ditë mos të ndihej keq, ashtu si ndihem unë për veten time, duke e ditur se si djali im është ndikuar nga zgjedhjet e mia.

“Jam i zemëruar që më dhanë informacion të gabuar në lidhje me pirjen gjatë shtatëzanisë. Unë dua ti tregoj sa më shumë njerëz që mundem për të. Asnjëherë nuk e dini se sa alkool gjatë shtatëzanisë është shumë, kështu që pse ta shfrytëzoni këtë mundësi? “