MENU
klinika

40 menyra për t'ja dalë mbanë

Doni të kurseni, por nuk dini se si?

04.11.2019 - 09:45

Fundi i muajit nuk është aspak i këndshëm për shumicën prej nesh, nga ana financiare.

Nëse jeni duke menduar të kurseni por nuk dini se si po ju prezantojmë me disa mënyra kursimi.

  • Këshilla të përgjithshme për kursimet

1. Vendosni buxhetin tuaj. Mënyra më e mirë për të krijuar një buxhet është të realizoni zakonet tuaja të shpenzimit. Në ditën e parë të një muaji të ri, merrni një faturë për gjithçka që blini gjatë gjithë muajit. Mblidhni faturat në kategori si restorante, sende ushqimore dhe kujdesi personal. Në fund të muajit do të keni mundësi të shihni qartë se ku po shkojnë paratë tuaja. Për më tepër, banka ose bashkimi i kreditit tuaj mund ta kenë këtë si një tipar bankar në internet. Të shihni se çfarë shpenzoni në total për ushqim, pazar, etj mund të jetë përulëse!

Sad man looking at his wallet with money dollar banknotes flying out away

2. Buxheti me para dhe zarfe. Nëse keni probleme me shpenzimet e tepërta, provoni sistemin e buxhetit të zarfit ku përdorni një shumë të caktuar parash për shumicën e shpenzimeve.

3. Mos mendoni se kurseni thjesht para, mendoni se po kurseni për të ardhmen tuaj. Është një ndryshim! Ndërsa filloni të mendoni si një kursyes, mos zbatoni vetëm “harxho më pak”. Kurseni me një qëllim, të tilla si shpenzimet e kolegjit, daljen në pension ose për urgjencat.

4. Ruani automatikisht. Vendosja e kursimeve automatike është mënyra më e lehtë dhe më efektive për të kursyer, dhe kjo i jep para shtesë. Kursim automatik do të thotë që ju keni një proces për të kursyer në interval të rregullt, qoftë ai mujor, javor ose çdo ditë.
Udhëzoni punëdhënësin tuaj që të drejtojë një shumë të caktuar nga paga juaj për çdo periudhë pagese dhe transferojeni atë në një llogari pensioni ose kursimi (ose të dy). Tradicionalisht, mund ta vendosni këtë duke përdorur depozitën e drejtpërdrejtë të punëdhënësit tuaj.
Nëse nuk keni një punëdhënës ose burimet e të ardhurave tuaja mund të ndryshojnë, shikoni strategjitë tona të tjera për të kursyer automatikisht.

young man standing with wallet while woman standing with bags

5. ‘Fillimi i Vogël’. Mendoni Big, ‘me një qëllim afatshkurtër’. E vërteta është se njerëzit kursejnë më me sukses kur vendosin një qëllim afatshkurtër. Për shembull, angazhimi për të kursyer 20 dollarë në javë është shumë më i arritshëm se vendosja e një qëllimi për të kursyer 500 dollarë në muaj në një vit. Pasi të keni arritur qëllimin afatshkurtër, do të keni krijuar një zakon të kursimit për të cilin mund të krenoheni! Do të jeni në gjendje të vazhdoni me forcë me një qëllim të ri.

6. Filloni të kurseni për pensionin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Pak njerëz pasurohen vetëm përmes pagave të tyre. Është mrekullia e interesit të përbërë ose për interesin tuaj për shumë vite, që ndërton pasuri. Për shkak se koha është në anën e tyre, punëtorët më të rinj janë në pozitën më të mirë për të kursyer për pension.

7. Ruani fitimet tuaja dhe kthimet e taksave. Sa herë që të merrni një shumë parash, një bonus pune, trashëgimi, fitime konkursi ose kthim të taksave, vendosni një pjesë në llogarinë tuaj të kursimeve.

8. Bëni një plan kursimi. Ata që kanë një plan kursimi kanë dy herë më shumë të ngjarë të kursejnë me sukses.

9. Ruani monedhat tuaja – qindark pas qindarke. Duke lënë mënjanë vetëm 50 ¢ në ditë gjatë një viti, do t’ju kthejë gati në gjysmën e rrugës për një fond urgjence.

10. Përdorni Rregulloren 24-orëshe. Shmangni blerjen e sendeve të shtrenjta ose të panevojshme në impuls me një rregull 24-orësh të vetë-imponuar. Për çdo send jo thelbësor, prisni 24 orë para blerjes.

11. Trajtoni veten, por shfrytëzojeni si një mundësi për të kursyer. Përputhni koston e indulgjencave tuaja jo-thelbësore në kursime.

12. Llogaritni blerjet sipas orëve të punës në vend të kostos. Kjo taktikë e matematikës në të vërtetë ju ndihmon të mendoni si kursyes. Merrni shumën e sendit që dëshironi të blini dhe ndani atë me pagën tuaj në orë. Për shembull, nëse po konsideroni një palë këpucë $ 50 dhe bëni 10 dollarë në orë, pyesni veten nëse ato këpucë ia vlen të punojnë për pesë orë.

13. Shqyrto. Shmangni tundimin duke abonuar nga emailet e marketingut dhe tekstet nga dyqanet ku shpenzoni më shumë para. Sipas ligjit, çdo email i marketingut kërkohet të ketë një lidhje të çrregjistruar, zakonisht në fund të postës elektronike ose mund t’i përgjigjeni çdo teksti me STOP, dhe kjo duhet t’ju heqë nga lista e tyre.
Këshilla për Kursimet e Bankës, Kreditit dhe Borxhit

14. Shlyeni kartat e kreditit në mënyrë të plotë çdo muaj. Milje dhe kthimi i parave të gatshme janë të vlefshme vetëm nëse nuk do të bini në borxhe ose duke paguar interes.

15. Filloni me një qëllim për të zvogëluar borxhin e kartës tuaj të kreditit me vetëm $ 1000. Kjo ulje e borxhit prej 1.000 dollarë me siguri do t’ju kursejë 150-200 dollarë në vit në interes, dhe shumë më tepër nëse paguani normat e ndëshkimit prej 20-30 përqind.

16. Përdorni vetëm ATM-të e bankës ose sindikatës së kreditit. Përdorimi i ATM-së së një institucioni tjetër financiar një herë në javë mund të duket sikur nuk është një punë e madhe, por nëse ju kushton 3 dollarë për secilin tërheqje, kjo është më shumë se 150 dollarë gjatë një viti.

17. Kontrolloni raportin tuaj të kredisë falas një herë në vit. Përdorni raportin tuaj vjetor të kredisë falas nga tre zyrat e raportimit të kredisë për të kërkuar pasaktësi ose mundësi për të ngritur rezultatin tuaj. Rezultatet e kredisë përdoren nga ofruesit e kredisë, pronarët e tokave dhe të tjerët për të përcaktuar se çfarë do t’ju shesin dhe me çfarë çmimi. Për shembull, një rezultat i ulët kredie mund të rrisë koston e një kredie automatike 60-mujore, 20,000 $ për më shumë se 5,000 dollarë.

18. Paguajini faturat tuaja me pagesa automatike. Kjo siguron që ato të paguhen me kohë, plotësisht për të shmangur tarifat e vonuara. Si një bonus, disa ofrues të huasë ofrojnë një zbritje të ulët të normës së interesit nëse regjistroheni në pagesa automatike.

Këshilla për kursimet e argëtimit

19. Përfitoni nga biblioteka juaj. Bibliotekat janë miniera ari të argëtimit falas. Ato ofrojnë disa mundësi argëtimi përfshirë klasat, librat elektronikë dhe librat audio. Disa biblioteka madje ju lejojnë të huazoni gjëra të tilla si mjete dhe makina qepëse!

20. Shfletoni në internet falas për argëtim lokal ose me kosto të ulët. Shikoni ngjarjet lokale në Facebook për të planifikuar disa kohë joproduktive. Shpesh ka ngjarje dhe aktivitete të listuara që ju ndoshta nuk jeni në dijeni se po ndodhin.

21. Vullnetar në festivale. Festivalet kulturore dhe ngjarjet shpesh ofrojnë pranim falas për vullnetarët e ngjarjeve. Kontaktoni me organizatorët e ngjarjes tuaj të preferuar për të pyetur në lidhje me mundësitë dhe përfitimet e vullnetarëve.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Këshilla për kursimet e familjes dhe miqve

22. Krijoni një kufi të shpenzimeve familjare për dhuratat. Diskutoni për vendosjen e kufijve të shpenzimeve për dhurata brenda familjes tuaj dhe ose një sistem ku blini vetëm një dhuratë për një person gjatë pushimeve. Jo vetëm që do të lehtësojë stresin financiar për familjen tuaj, por kjo ju lejon të përqendroheni në ato që kanë rëndësi gjatë rasteve dhe festave të veçanta.

23. Planifikoni dhurimin e dhuratave paraprakisht. Për të shkuar përkrah kufijve të shpenzimeve, jepini vetes kohë! Do të siguroheni që po jepni dhuratat më të zhytura në mendime, të cilat zakonisht përfundojnë jo aq të shtrenjta. Përveç kësaj, do t’ju japë gjithashtu mundësinë për të kërkuar shitje.

24. Nuk është kurrë shumë shpejt të filloni kursimet për kolegj. Gjëja e fundit për të cilën kanë nevojë fëmijët është më shumë “gjëra”. Konsideroni të kërkoni dhurime në fondin e kolegjit nëse keni mjaft rroba, lodra dhe nevoja të tjera për të vegjlit tuaj.

25. Mos blini rroba të lira vetëm sepse janë të lira. Ka raste kur ka më shumë kuptim të përcaktohet përparësia e cilësisë mbi çmimin kur blini rroba për familjen. Një këmishë apo pallto e lirë është një pazar i dobët për anëtarët e moshuar të familjes nëse lodhet në më pak se një vit, por mund të ketë kuptim për fëmijët që rriten shpejt.

26. Organizoni një takim të shkëmbimit të lagjeve. Mblidhni miqtë dhe fqinjët tuaj me fëmijët rreth të njëjtës moshë dhe të gjithë sjellin butësisht veshje, libra dhe pajisje shkollore, lodra. Dhe merrni një biletë për secilën artikull që ata sjellin. Secila biletë ju jep të drejtë një artikull nga takimi i shkëmbimit. Nëse kontribuoni gjashtë libra, mund të lini deri në gjashtë libra të reja për ju. Nëse kontribuoni shtatë sende veshjesh, mund të lini deri në shtatë sende të reja veshjesh. Të gjitha sendet e mbetura dhurohen.

27. Caktoni një ditë në javë një “pa ditë”. Rezervoni një natë në javë për argëtim të familjes dhe miqve falas. Gatuani në shtëpi dhe planifikoni aktivitete falas siç është nata e lojës, shikimi i një filmi ose shkimi në park.

Këshilla për kursimet e ushqimit

28. Merreni drekën me vete. Arsyeja pse e dëgjoni kaq shumë këtë tip është se funksionon! Nëse blerja e drekës në punë kushton 5 dollarë, por bërja e drekës në shtëpi kushton vetëm 2,50 dollarë, atëherë brenda një viti, mund të keni mundësi të krijoni një fond emergjence 500 $ dhe akoma të keni para.

29. Angazhohuni të hani një herë më pak çdo muaj. Kurseni para pa sakrifikuar stilin e jetës tuaj. Merrni hapa të vegjël për të ulur buxhetin tuaj për ngrënie. Filloni duke ulur sasinë që hani jashtë vetëm një herë në muaj.

30. Planifikoni ushqimet tuaja paraprakisht dhe shkruajini në një listë ndërsa bëni pazar ushqimore. Njerëzit që bëjnë pazar ushqimesh me një listë, dhe blejnë pak më shumë, shpenzojnë shumë më pak para se ata që vendosin se çfarë të blejnë kur të shkojnë në tregun e ushqimit. Kursimet vjetore lehtë mund të ishin qindra dollarë.

31. “Unë do të marr një ujë, faleminderit.” Standartja është standart në industrinë e restoranteve që të shënoni tre deri në pesë herë koston e alkoolit. Një mënyrë e thjeshtë për të ulur shpenzimet në restorantin tuaj pa ndryshuar zakonet tuaja në mënyrë drastike është të kaloni pijet, alkoolike dhe jo-alkoolike.
Këshilla për kursimet në shtëpi

32. Dyqan krahasimi për sigurimin e pronarëve të shtëpive. Para se të rinovoni politikën ekzistuese të sigurimit të pronarëve të shtëpive çdo vit, kontrolloni nivelet e kompanive konkurruese.

33. Refinanconi hipotekën tuaj. Eksploroni nëse keni mundësinë të rifinanconi hipotekën tuaj me një normë interesi më të ulët. Në një hipotekë të normës fikse 15-vjeçare prej 100,000 $, duke ulur normën nga 7 përqind në 6.5 përqind mund t’ju kursejë më shumë se 5,000 dollarë në tarifat e interesit gjatë jetës së kredisë. Dhe, ju do të grumbulloni kapitalin e shtëpisë më shpejt, duke rritur kështu aftësinë tuaj për të mbuluar ato riparime të bezdisshme të papritura të shtëpisë.

34. Auditoni përdorimin e energjisë tuaj në shtëpi. Pyetni aparatin tuaj elektrik ose të gazit për një kontroll falas ose me kosto të ulët të energjisë në shtëpi. Auditimi mund të zbulojë mënyra të lira për të ulur kostot e ngrohjes dhe ftohjes në shtëpi me qindra dollarë në vit. Mbani në mend se një periudhë pagese më pak se tre vjet, apo edhe pesë vjet, zakonisht do t’ju kursejë shumë para për një kohë të gjatë. Për më shumë këshilla për kursimin e energjisë në shtëpi, shikoni këtë post në blog.

35. Uleni temperaturën në ngrohësin tuaj të ujit në 120 gradë. Për çdo ulje të 10 shkallëve të temperaturës, ju mund të kurseni deri në 5 përqind në kostot e ngrohjes së ujit.

36. Hendek letre. Prerja e peshqirëve të letrës dhe përdorimi i leckave dhe pecetave që thjesht mund t’i lani dhe ripërdorni është një mënyrë e thjeshtë për të kursyer.

37. Bëhuni një Mbret i Kuponit. Të gjithë e dimë se kuponi mund t’ju kursejë. Edhe thjesht kuponi për ato elementë thelbësorë shtëpiake si letra higjienike dhe pajisjet e pastrimit mund të shtohen shpejt Këshilla për kursimet e transportit

38.Shtëpi e paërshkruar nga uji. Vrimat e plumbave dhe plasaritjeve që lejojnë që ajri i ngrohtë të shpëtojë në dimër dhe ajri i ftohtë shpëtojnë gjatë verës. Dyqani juaj lokal i pajisjeve elektronike ka materiale, dhe këshilla mjaft të dobishme, për ndalimin e lirë të nxehtësisë së padëshiruar ose humbjes së ftohjes.

39. Dyqan krahasimi për sigurimin e automjetit. Para se të rinovoni politikën tuaj ekzistuese të sigurimit të automjeteve çdo vit, kontrolloni nivelet e kompanive konkurruese.

40. Kontrolloni shumë site për fluturime të ulëta ajrore. Dëshironi të planifikoni pushimet tuaja të ëndrrave por të lira? Mos u mbështetni në një motor të vetëm të kërkimit të linjës ajrore për t’ju treguar të gjitha tarifat e lira. Disa transportues zbritje nuk lejojnë që fluturimet e tyre të shënohen në këto kërkime të palëve të treta, kështu që ju duhet të kontrolloni uebfaqet e tyre veç e veç.

Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga America Saves

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analizë nga Project Syndicate

Një ide e mirë gjermane për vitin 2018