MENU
klinika

Një re mitesh dhe koncepte të gabuara

Fëmijët në spektrin e autizmit: Unike dhe plotësisht interesante!

23.11.2019 - 19:50

Autizmi është një gjendje fëmijërore që gjithmonë duket se është e rrethuar nga një re mitesh dhe konceptesh të gabuara.

Mitet e tilla si ai që shkaktohen nga vaksinimi, prindërimi i keq ose një dietë e dobët. Konceptet e gabuara që fëmijët me autizëm nuk mund të mësojnë, nuk duan të bëjnë miq ose të mos ndiejnë emocione. Asnjë nga ato nuk është e vërtetë.

Në ditët e sotme, autizmi referohet si Crregullimi i Spektrit të Autizmit (ASD), i cili njeh faktin se nuk ekziston vetëm një lloj autizmi, por përkundrazi një gamë e gjerë e kushteve të karakterizuara nga vështirësia me ndërveprimin shoqëror dhe komunikimin shoqëruar me modele të kufizuara ose të përsëritura të mendimit dhe sjellja. Sindromi Asperger gjithashtu tani është diagnostikuar si ASD.

Treguesit e ASD zakonisht fillojnë rreth moshës 2 ose 3 vjeç, megjithëse disa fëmijë mund të diagnostikohen qysh në 18 muajsh.

Djemtë kanë katër herë më shumë të ngjarë të preken sesa vajzat. Meqenëse kriteret për diagnostikimin e ASD u zgjeruan në vitin 2013, gjithnjë e më shumë fëmijë tani po diagnostikohen me këtë çrregullim. Por kjo nuk është një gjë e keqe, pasi hulumtimi ka treguar se ndërhyrja e hershme çon në rezultate më pozitive më vonë në jetë.

Asnjëherë dy persona me ASD nuk janë njësoj. Çdo person ka grupin e vet të dallueshëm të pikave të forta dhe të sfidave. Disa janë me funksion shumë të lartë dhe kërkojnë pak mbështetje për të jetuar në mënyrë të pavarur. Të tjerët kanë nevojë për ndihmë dhe mbikëqyrje çdo ditë.

Ndërhyrjet dhe trajtimi nuk përqendrohen më në përpjekjen për t’i bërë fëmijët me ASD të shfaqen sa më “normal” të jetë e mundur. Përkundrazi, theksi është tek përpjekja për t’i kuptuar ata si individë; duke punuar me pikat e forta dhe interesat e tyre për të provuar dhe për t’u dhënë atyre mundësinë më të mirë në jetë, përveç mbështetjes me sfidat e tyre.

Prilli është Muaji i Ndërgjegjësimit të Autizmit. Nëse nuk jeni tashmë të njohur me ASD, edukoni veten për këtë dhe vullnetarisht ose merrni pjesë në një ngjarje lokale. Kaloni ca kohë me dikë me ASD dhe njihuni me botën e tyre, dhe sigurohuni që çdo gjë që postoni ose ndani në mediat sociale rreth ASD të shtojë vlera dhe të mos përjetësojë stereotipet. Dhe nëse njihni dikë më ASD, ndajeni historinë tuaj për të përhapur vetëdijen.

AUTISMI: Gjithmonë unik, totalisht interesant, ndonjëherë misterioz.

“AUTISM: Always Unique, Totally Interesting, Sometimes Mysterious.”