MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni

Ju është rritur niveli i sheqerit në gjak kohët e fundit?

18.11.2019 - 14:44

Bëni një test A1C për të zbuluar nivelet tuaja mesatare – e rëndësishme të dini nëse jeni në rrezik për prediabet ose diabet tip 2, ose nëse jeni duke menaxhuar diabetin.

Testi A1C – i njohur edhe si hemoglobina A1C ose HbA1c testi – është një test i thjeshtë gjaku që mat nivelin mesatar të sheqerit në gjak gjatë 3 muajve të fundit. Është një nga testet e përdorura zakonisht për të diagnostikuar prediabetin dhe diabetin, dhe është gjithashtu testi kryesor për t’ju ndihmuar ju dhe mjekun të menaxhoni diabetin .

Nivelet më të larta të A1C janë të lidhura me komplikimet e diabetit, kështu që arritja dhe mbajtja e qëllimit individual A1C është me të vërtetë e rëndësishme nëse keni diabet.

  • Çfarë mat masa e provës A1C?

Kur sheqeri hyn në rrjedhën e gjakut, i bashkëngjitet hemoglobinës, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut. Të gjithë kanë pak sheqer bashkangjitur hemoglobinës, por njerëzit me nivele më të larta të sheqerit në gjak kanë më shumë. Testi A1C mat përqindjen e qelizave të kuqe të gjakut që kanë hemoglobinë të veshur me sheqer.

analiza-gjaku-konica.al
  • Kush duhet të bëjë një test A1C, dhe kur?

Testimi i diabetit ose prediabetes:

Bëni një test bazë A1C nëse jeni i rritur mbi moshën 45 vjeç ose nëse jeni nën 45 vjeç, mbipeshë dhe keni një ose më shumë faktorë rreziku për prediabet ose diabet tip 2:

Nëse rezultati është normal, por jeni mbi 45 vjeç, keni faktorë rreziku, ose keni pasur ndonjëherë diabet gestacional, përsëritni testin A1C çdo 3 vjet.

Nëse rezultati tregon se keni prediabet, bisedoni me mjekun për të ndërmarrë hapa tani për të përmirësuar shëndetin dhe për të ulur rrezikun për diabetin e tipit 2.

Përsëriteni testin A1C aq shpesh sa ju rekomandon mjeku, zakonisht çdo 1 deri në 2 vjet.

Nëse nuk keni simptoma por rezultati tregon se keni prediabet ose diabet, bëni një test të dytë në një ditë të ndryshme për të konfirmuar rezultatin.

analiza-gjaku-konica.al

Nëse testi tregon se keni diabet, pyetni mjekun që t’ju referojë në edukimin e vetë-menaxhimit të diabetit dhe shërbimet mbështetëse, në mënyrë që të keni fillimin më të mirë në menaxhimin e diabetit.

  • Menaxhimi i diabetit:

Nëse keni diabet, merrni një test A1C të paktën dy herë në vit, më shpesh nëse ilaçi juaj ndryshon ose nëse keni kushte të tjera shëndetësore. Bisedoni me mjekun se sa shpesh është e përshtatshme për ju.