MENU
klinika

Po nëse Koreja e Veriut e përdor atë?!

Kjo armë është 17 herë më e fuqishme se bomba në Hiroshima!

17.11.2019 - 17:56

Testi bërthamor i vitit 2017 nga Koreja e Veriut ishte 17 herë më i fuqishëm se bomba e hedhur në Hiroshima, thanë një grup i shkencëtarëve të Organizatës Indiane për Kërkimin e Hapësirës (ISRO). Mijëra njerëz vdiqën në 1945 pasi SHBA hodhën bombën në Japoni.

Një ekip studiuesish zbuluan se shpërthimi në 3 shtator 2017 ishte mjaft i fuqishëm dhe zhvendosi sipërfaqen e malit Mantap, vendi i provës, mbi pikën e shpërthimit nga disa metra.

Në një punim në Geophysical Journal International të botuar nga Royal Astronomical Society, studiuesit thanë që deformimi i tokës së zbuluar duke përdorur të dhëna satelitore parashikonte që shpërthimi krijoi një zgavër me rreze prej 66 metra dhe kishte një rendiment midis 245 dhe 271 kilotonë, krahasuar me 15 kilotonë të bombës “Djali i Vogël” i përdorur në sulmin e Hiroshimës në 1945.

Sipas gazetës, studiuesit u larguan nga metodat konvencionale të përdorura për të zbuluar madhësinë e provës bërthamore. Në vend që të mbështeteshin në të dhënat sizmike, ata përdorën satelitët për të matur ndryshimet në sipërfaqen mbi vendin e provës në Korenë e Veriut.

Në vitin 2003, Koreja e Veriut ishte tërhequr nga Traktati për Mos-Përhapjen e Armëve Bërthamore dhe që prej asaj kohe po zhvillon armë bërthamore. Deri më tani, ata kanë kryer në total pesë teste bërthamore nëntokësore, ku më i fundit është një shpërthim i dyshuar termonlear (një bombë hidrogjeni) në 3 shtator 2017.

Vitin e kaluar, Presidenti amerikan Donald Trump pretendoi se udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong-un pranoi që Pyongyang do të përmbahej, dhe nuk do të kryente më teste bërthamore.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Jeta një roman, nga Luan Rama

Lufta: Marguerite Duras dhe Hiroshima…