MENU
klinika

Çfarë të bëj për ta parandaluar?

Kohët e fundit kam pasur ngërçe, dhimbje barku dhe shpesh ethe

08.11.2019 - 12:56

Sistemi tretës zbërthen ushqime dhe lëngje në përbërësit e tyre kimikë — karbohidrate, yndyrna, proteina dhe të ngjashme – që trupi mund të thithë si lëndë ushqyese dhe të përdorë për energji ose të ndërtojë ose riparojë qelizat.

Udhëtimi i ushqimit përmes sistemit të tretjes fillon në gojë. Kalon poshtë ezofagut dhe në stomak, ku fillon tretja.

Ndalesa tjetër: zorrët e holla , që tek personi mesatar është më e gjatë se 20 metra i gjatë. Aty shpërbëhet më tej ushqimin, thithen ushqyesit dhe i dërgon ato në rrjedhën e gjakut.

Pjesa e mbetur zhvendoset në zorrën e trashë, një tub muskulor i gjatë rreth 4 metra i gjatë. Ndërsa ushqimi i pangopur kalon nëpër të, bakteret ushqehen me mbetjet. Muri i zorrës së trashë thith pjesën më të madhe të ujit të mbetur. Cdo ushqim i pangjyrë që mbetet nxirret nga një sistem mjaft i efektshëm i largimit.

dhimbje barku
dhimbje barku

Si të gjithë makineritë e komplikuara, trakti tretës nuk funksionon gjithmonë mirë. Tek disa njerëz, problemi është gjenetik. Në të tjerët, sistemi imunitar gabimisht sulmon sistemin e tretjes, duke shkaktuar probleme të ndryshme të tretjes. Ajo që hamë dhe si hamë, gjithashtu mund të prish shëndetin e tretjes.

  • Sëmundjet e zakonshme të sistemit tretës përfshijnë:

Djegia e zemrës, e njohur edhe si sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD);

Ulçera peptike;

Sëmundje divertikulare;

Sindromi i zorrës së irrituar (IBS);

Gurët e tëmthit;

Sëmundja celiake;

Kapsllëk;

Diarre;

Mbajtja e shëndetshme e sistemit tuaj të tretjes;

  • Ka disa mënyra për ta mbajtur të shëndetshëm sistemin e tretjes:

Mos pini duhan.

Mbajeni peshën në rangun e shëndetshëm.l

Hani një dietë të ekuilibruar, të shëndetshme.

Ushtrohuni të paktën disa herë në javë.

Mësoni mënyra të ndryshme për të zvogëluar stresin.

Ndërsa njerëzit rriten , grumbuj të vegjël shpesh formohen në murin e zorrëve të mëdha, gjendje kjo e quajtur divertikulozë.

Nëse ushqimi ose bakteret bllokohen në këto shtresa, ato mund të bëhen të përflakura ose të infektuara, gjendje e cila njihet si divertikuliti.

Në përgjithësi, njerëzit me divertikulit kanë simptoma që përfshijnë ngërçe, dhimbje barku dhe shpesh një ethe. Gjendja nganjëherë gabohet për apendiksit ose ulçera.

Mjeku së pari mund të përpiqet të trajtojë divertikulitin me lëngje dhe pushim, dhe infeksioni ndonjëherë do të pastrohet vetë. Por në raste të tjera, ju mund të keni nevojë për antibiotikë apo edhe kirurgji.

Ndryshimet e stilit të jetës mund të ndihmojnë në parandalimin e përsëritjes së divertikulitit.

  • Strategjitë përfshijnë:

Pirja e një sasie të përshtatshme uji ose lëngjesh

Duke zgjedhur një dietë të pasur me fibra, e cila përfshin shumë fruta dhe perime, kokrra të plota dhe bishtajore.

Ndërsa këto ndryshime nuk do të garantojnë që divertikuliti nuk do të përsëritet, ato mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut.