MENU
klinika

Testi i duhur

Kush duhet të kontrollohet për kancerin e mushkërive?

08.11.2019 - 12:26

Testi i vetëm i shqyrtimit të rekomanduar për kancerin e mushkërive është tomografia e llogaritur me dozë të ulët (e quajtur edhe një skanim CT me dozë të ulët).

Shqyrtimi rekomandohet vetëm për të rriturit që nuk kanë simptoma, por janë në rrezik të lartë.

Ikona Screeningexternal nënkupton testimin për një sëmundje kur nuk ka simptoma ose histori të kësaj sëmundjeje. Mjekët rekomandojnë një test ekzaminimi për të gjetur një sëmundje herët, kur trajtimi mund të funksionojë më mirë.

Skanimi zgjat vetëm disa minuta dhe nuk është i dhimbshëm.

  • Kush duhet të bëhet?

Ky ekzaminim rekomandohet në ikonën ekzaminuese vjetore të kancerit të mushkërive me LDCT për njerëzit që:

Kanë një histori të pirjes së duhanit

Janë midis 55 dhe 80 vjeç.

Pirja e duhanit nënkupton një histori të pirjes së duhanit prej 30 vitesh ose më shumë . Për shembull, një person mund të ketë një histori 30-vjeçare duke pirë duhan një paketë në ditë për 30 vjet ose dy pako në ditë për 15 vjet.

  • Rreziqet e testit

Skrinimi i kancerit të mushkërive ka të paktën tre rreziqe.

Një test i shqyrtimit të kancerit të mushkërive mund të sugjerojë që një person ka kancer të mushkërive kur nuk ka kancer. Ky quhet një rezultat i rremë-pozitiv. Rezultatet e rreme-pozitive mund të çojnë në testime vijuese dhe operacione që nuk janë të nevojshme dhe mund të kenë më shumë rreziqe.

Një test i ekzaminimit të kancerit të mushkërive mund të gjejë raste të kancerit që nuk mund të kenë shkaktuar asnjëherë problem për pacientin. Kjo quhet overdiagnosis. Overdiagnoza mund të çojë në trajtim që nuk është i nevojshëm.

Rrezatimi nga testet e përsëritura mund të shkaktojë kancer tek njerëzit e shëndetshëm.

Kjo është arsyeja pse depistimi i kancerit të mushkërive rekomandohet vetëm për të rriturit që janë në rrezik të lartë për zhvillimin e sëmundjes për shkak të historisë dhe moshës së tyre të pirjes së duhanit, dhe të cilët nuk kanë një problem shëndetësor që në mënyrë të konsiderueshme kufizon jetëgjatësinë e tyre ose aftësinë e tyre ose gatishmërinë për të pasur kirurgji, nëse është e nevojshme.

Nëse po mendoni të bëni ekzaminim, bisedoni me mjekun. Nëse shqyrtimi i kancerit të mushkërive është i duhuri për ju, mjeku mund t’ju referojë në një strukturë ekzaminimi me cilësi të lartë.

sporet qe infektojne mushkerite-konica.al

Mënyra më e mirë për të zvogëluar rrezikun nga kanceri në mushkëri është të mos pini duhan dhe të shmangni duhanin e dorës së dytë. Shqyrtimi i kancerit të mushkërive nuk është një zëvendësim për ndalimin e duhanit.

  • Kur duhet të ndalet shfaqja?

Kur jeni 81 vjeç;

Keni pirë duhan për 15 ose më shumë vite;

Zhvilloni një problem shëndetësor që ju pengon të bëhet operacion nëse konstatohet kanceri i mushkërive.