MENU
klinika

Për të gjithë pacientët

Lloji i ri i ilaçeve mund të lehtësojë dhimbjet e migrenës

21.11.2019 - 16:10

“Të sëmurët nga migrena që nuk mund të shpëtojnë nga ilaçet ekzistuese së shpejti mund të kenë një mundësi të re trajtimi”, sugjeron një studim i ri.

Studimi, i afro 1.700 pacientëve, zbuloi se një pilulë e quajtur “Ubrogepant” funksiononte më mirë sesa një pilulë qetësuese në ndalimin e migrenave në zhvillim.

Ilaçi ende nuk është aprovuar nga Administrata amerikane e Ushqimit dhe Barnave. Por i përket një klase të re ilaçesh të quajtura frenues CGRP që ka dalë në treg vitin e kaluar.

CGRP është një proteinë e vogël e lëshuar nga nervi trigeminal gjatë sulmeve të migrenës. Besohet se luan një rol kryesor në gjenerimin e dhimbjeve të migrenës, shpjegoi studiuesi kryesor Dr. Richard Lipton, i cili drejton Qendrën e Dhimbjes Montefiore në Kolegjin Mjekësor Albert Einstein në New York City.

migrena
migrena

Tre frenuesit e aprovuar të CGRP janë të gjitha ilaçet e injektimit që përdoren rregullisht, për të parandaluar sulmet e migrenës.

Ubrogjeni është i ndryshëm sepse është një tabletë që trajton migrenën në zhvillim.

Një tjetër “qetësues” oral, i quajtur Rimelës, është gjithashtu në studim. Të dhënat për të dy barnat janë dërguar në FDA për miratim, sipas kompanive që i zhvillojnë ato.

Në studimin e ri, Ubrogepant ka punuar më mirë sesa një qetësues në lehtësimin e dhimbjes dhe simptomave të tjera të migrenës, të tilla si nauze dhe ndjeshmëri ndaj dritës ose tingullit.

Nga pacientët që përdorën ilaçin e vërtetë për të trajtuar një sulm të migrenës, 22% e atyre me një dozë më të lartë ishin pa dhimbje brenda dy orësh. Kjo krahasohet me 14% të grupit të qetësuesëve. Në mënyrë të ngjashme, 39% e përdoruesve Ubrogepant ishin të lirë nga simptoma e tyre “më e bezdisshme” brenda dy orësh, përkundrejt 27% të përdoruesve të qetësues.

Sipas Liptonit, ilacet e reja mund të bënin një “ndryshim të madh” për pacientë të caktuar me migrenë.

pasojat e migrenes
pasojat e migrenes

“Ato përfshijnë njerëz që nuk marrin lehtësim nga trajtimet akute aktuale, dhe ata që nuk mund të marrin ilaçe për shkak të efekteve anësore ose shqetësimeve të tjera”, tha Lipton.

kolana e librave

Tani për tani, ilaçet e quajtura “Triptans” janë trajtimi standard për sulme më të rënda të migrenës. Ilaçet, të cilat dolën në vitet 1990, ndalojnë migraines duke stimuluar receptorët për serotoninin kimik të trurit, i cili zvogëlon inflamacionin dhe shtrëngon enët e gjakut.

Por jo të gjithë i përgjigjen ilaçeve. Dhe për shkak të shtrëngimit të enëve të gjakut, njerëzit në rrezik të lartë të sulmit në zemër ose goditje në tru nuk mund t’i marrin ato.

Triptanet gjithashtu kanë efekte anësore – si mpirje, marramendje dhe përgjumje – që mund t’i bëjnë të vështira për t’u marrë.

Ilaçet e reja punojnë përmes një “mekanizmi të ri”, tha Lipton, që do të thotë se ata mund të ndihmojnë disa pacientë që nuk u përgjigjen triptans. Dhe ata nuk shtrëngojnë enët e gjakut.

Do të jetë “emocionuese” të kesh mundësi të reja për pacientët që nuk mund të marrin triptans, tha një neurolog që nuk ishte i përfshirë në studim.

“Nuk ka pasur trajtime të reja akute në një kohë të gjatë”, tha Dr. Rachel Colman, nga Shkolla e Mjekësisë Icahn e Mount Sinai në New York City.

“Pyetjet mbesin”, theksoi Colman. “Studimi i fundit testoi efektet e vetëm një trajtimi të vetëm, dhe nuk është e qartë se si do të jenë përgjigjet e vazhdueshme të pacientëve me kalimin e kohës”, tha ajo.

dhimbje koke nga migrena-konica.al

Siguria dhe efektet anësore afatgjata janë gjithashtu të panjohura – megjithëse, tha Colman, “deri më tani, të dhënat e tolerancës duken të mira”.

Të përzjerat ishin efekti anësor i raportuar më së shpeshti, duke prekur 2% të pacientëve brenda dy ditëve nga marrja e ilaçit.

Njerëzit me migrenë më të butë mund të gjejnë lehtësim me qetësues të përgjithshëm të dhimbjes si naprokseni dhe acetaminofeni.

Por për disa të sëmurë me migrenë, Colman vuri në dukje, “ka një nevojë të konsiderueshme” për taktika të reja.